divendres, 20 de juliol del 2018

Salih Muslim(Tev-Dem): la tercera via entre el règim antidemocràtic ni islamistes patrocinats per l'estranger ha demostrat ser viable

En el sisè aniversari de l'alçament kurd de Síria, un dels seus màxims exponents, actualment dirigent del Moviment de la Societat Democràtica (Tev-Dem) ha defensat la viabilitat del projecte endegat front el règim assadista i els seus opositors islamistes finançats per Turquia:

Ni règim antidemocràtic ni islamistes patrocinats per l'estranger

El format de rebel·lió, que es va iniciar a l'Orient Mitjà el 2010, en realitat s'havia preparat per seguir un Nou Ordre Mundial, que el sistema havia desenvolupat des de 1995. Per descomptat, a Tunísia, Líbia, Egipte hi va haver mobilitzacions: algunes van canviar de poder, alguens van utilitzar el poder de l'OTAN. L'Islam moderat es va definir com un model per a aquest canviant ordre mundial. Una vegada més, es va donar un paper a Turquia. Aquest és el moment en què Erdogan va arribar al poder a Turquia l'any 2002. Els Germans Musulmans van arribar al poder quan els països àrabs van canviar els seus governants.

Després, el 2011, va ser el torn de Síria. Quan va començar la guerra civil siriana, hi va haver un règim antidemocràtic, d'una banda, i els Germans Musulmans patrocinats per l'estranger que volien substituir-la per l'altra. Hem decidit no recolzar cap de les dues. No hem lluitat contra el règim, però hem identificat la nostra pròpia postura alternativa, la nostra línia. Diferent dels grups armats a Síria, i del que sabem apunta al poder, no a la democratització. Hem anomenat aquesta "tercera manera política". El nostre objectiu és desenvolupar els nostres drets democràtics, establir una organització popular i confiar en el nostre propi poder.
Evidentment no teníem interès a tancar les portes del diàleg amb cap de les parts, però no els donàvem suport. Malgrat això, la situació era que necessitàvem expulsar les forces del règim de les nostres àrees, ja que estaven tractant d'assumir el control. La Revolució va començar a Kobanê el 19 de juliol. En aquest procés s'han produït petits conflictes en alguns llocs i no s'ha vessat gaire sang.

No mirar el poder impotents sinó organitzar-ne un poder propi

Estem creant un sistema alternatiu. Formem un sistema que no és impotent, no mira el poder, la gent pot auto administrar ciutats i regions amb les seves pròpies instal·lacions i organització. Això va començar abans del 19 de juliol. Es van establir institucions per a la seguretat de les persones. Es van establir tribunals populars.
Les institucions populars es van establir gradualment i el públic va començar a creure en elles. La gent va començar a confiar en la seva pròpia força i poder. Van començar a participar en aquest procés. La nostra "tercera via" va créixer i es va fer més forta. Per descomptat, després del començament de la revolució del 19 de juliol, els atacs van començar a augmentar. Després de la sortida del règim de les nostres regions, altres grups van començar a atacar-nos i causar-nos problemes. En particular, al-Nusra i Liwa Tawhid. Turquia va recolzar a aquests grups.

Vam haver de protegir-nos. Hem patit molt, tant com a persones i organitzacions. Moltes persones que van sortir de Kobanê i volien anar a Alep van ser capturades i assassinades per aquests grups al camí de Manbij. Ara la gent era conscient dels fets i va escoltar més les seves administracions.

La tercera via

La "tercera via" és una cosa nova: l'autosuficiència, la confiança en si mateix, l'auto organització i l'autoregulació. A l'Orient Mitjà, sabeu que el millor és confiar en una major força. Aquesta és una mentalitat arrelada aquí durant milers d'anys. Per a aquests pobles canviar aquesta mentalitat requereix un gran esforç. Tot i així, hem aconseguit canviar els pobles cap al nostre nou sistema. Hi ha diferents pobles entre nosaltres: siríac, armeni, turcman ... Creuen en aquest model, perquè ho apliquen en la seva vida quotidiana. Basats en la seva pròpia força, viuen per l'autosuficiència.

No ens allunyem dels nostres propis principis. Els que veuen aquest model implementat estan sorpresos. "Com podeu mantenir-lo?", Pregunten. Els pobles viuen junts en un destí d'unitat, creuen en el seu propi poder i creen les seves pròpies organitzacions. Les forces internacionals, les que lluiten contra Estat Islàmic amb nosaltres, han vist implementar el model i treballar i arribar a creure que és realment viable. Creiem que aquest model es pot aplicar al conjunt de Síria en el futur. Però, pel que fa a nosaltres, aquest és el nostre major problema. Actualment, alguns poders no creuen que estiguem vivint d'acord amb aquest model.
Salih Muslim Muhammad és el líder del Partit de la Unió Democràtica, un partit sirià afiliat al Partit dels Treballadors del Kurdistan. És també el coordinador de diputats del Comitè Nacional de Coordinació per el Canvi Democràtic. Es va començar a implicar en el moviment kurd durant la dècada dels 70 del segle XX quan estava estudiant enginyeria a la Universitat Tecnològica d'Istanbul i sota la influència de la lluita de Mustafa Barzani contra el govern de l'Iraq, el fracàs del qual el va esperonar a una actitud més activa. En acabar la universitat va treballar com a enginyer a l'Aràbia Saudita abans del seu retorn a Síria durant la dècada dels anys 90.

L'any 1998 es va afiliar al Partit Democràtic del Kurdistan de Síria, la branca siriana del Partit Democràtic del Kurdistan. L'any 2003 el deixaria, desil·lusionat pel fracàs del partit en assolir els seus objectius, i s'uniria a la nova formació Partit de la Unió Democràtica (PYD) convertint-se en membre del seu Consell Executiu. L'any 2010 seria escollit cap del partit. Aquell mateix any, després que ell i la seva esposa fossin empresonats a Síria, fugiria a un camp de la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK) a l'Iraq. Tanmateix, en iniciar-se la revolta contra Baixar al-Àssad retornaria a Qamishli al març de 2011. Durant una entrevista amb el periodista de BBC News Orla Guerin l'agost de 2012, afirmava que havia estat entrant i sortint de la presó anualment des de 2003 sota govern de Baixar al-Àssad.

Muslim va perdre un fill l'any 2013, en la defensa de la ciutat de Tell Abyad, recentment reconquerida per la milícia kurda. Les YPG van ser promogudes pel seu partit com a grup d'autodefensa l'any 2011. Va dirigir el PYD fins el setembre de 2017 quan el 7è congrés de la formació kurda va escollir una nova direcció. Actualment desenvolupa les tasques de responsable d'exteriors del Moviment de la Societat Democràtica (Tev-Dem), principal moviment cívic de Rojava (Kurdistan sirià).

Per a saber-ne més: 
Visita de Salih Muslim a Catalunya
- Entrevista a Salih Muslim
- Entrevista a Salih Muslim (àudio)
- Entrevista de Vilaweb a Salih Muslim
- La presidenta del Parlament Núria Gispert rep Salih Muslim
- Repercussió a la premsa catalana de la visita de Salih Muslim
- Els partits kurds de Síria
- Qui és el PYD ?
- Salih Muslim descarta crear un estat kurd

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada