dilluns, 2 de juliol del 2018

25 anys de la matança de Sivas

La massacre de Sivas va produir-se amb l'incendi d'un hotel el 2 de juliol de 1993, on van morir cremades 36 persones (musulmans alevis, intel·lectuals esquerrans no alevis i un antropòleg holandès) que assistien a una conferència cultural, per obra de fanàtics islamistes sunnites locals.

Assistia a la conferència un intel·lectual esquerrà i ateu tàtar de Crimea, Aziz Nesin, molt odiat entre els fonamentalistes, ja que va ser ell qui va dir que anava a publicar a Turquia la polèmica novel·la de Salman Rushdie 'Els versos satànics'. Els islamistes van marxar sobre l'hotel, on s'hi desenvolupava la conferència i van calar foc a l'edifici.

El Govern turc va considerar aquest atac com una baralla, tot i que tenia com a objectiu al grup alevi i fou un clar atac religiós i crim d'odi. L'assalt va durar 8 hores, sense una sola intervenció de la policia ni dels militars. Moltes de les víctimes del foc eren artistes i músics alevi com ara el músic Hasret Gültekin, un dels intèrprets contemporani més importants i influents. Els alevis i la majoria dels intel·lectuals a Turquia han denunciat que l'incident va ser promogut pel govern local, mitjançant pamflets i propaganda publicats i difosos dies abans de l'incident. Encara avui el govern islamista turc es nega a reconèixer la matança com a motivada per raons religioses.

Per a saber-ne més:
Qui són els alevis?

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada