dimecres, 22 d’abril del 2020

L'Iran executa un segon pres kurd, Shayan Saeedpour, que havia escapat d'una presó

Les autoritats islamistes iranianes han executat un segon pres kurd que havia escapat d'una presó a l'oest del país juntament amb desenes d'altres reclusos. Les presons a tot el país van patir disturbis mortals durant les darreres setmanes entre presos que temien encomanar-se del coronavirus a les presons aglomerades de l'Iran.

Shayan Saeedpour es trobava entre els 74 reclusos que van escapar de la presó de Saqqez a la província del Kurdistan de l'Iran el 27 de març després d'enfrontar-se amb els guàrdies. La majoria dels presos van ser re-arrestats els dies posteriors a la fuga massiva, inclòs Saeedpour. D'altres nou membres encara es mantenen en llibertat.

Saeedpour va ser executat a la presó de Saqqez a primera hora del dimarts 21 d'abril al matí, segons va dir un dels seus parents a Hengaw, una organització kurda de drets humans. Mostafa Salimi, un altre fugit, va ser executat l'11 d'abril.
L’Iran va executar 251 persones el 2019

Tot i que l'Iran va ratificar la Convenció sobre els drets del nen el 1994, s'ha reservat el dret a aplicar el codi penal islàmic quan la convenció es converteix en incompatible amb les lleis internes. A tots eles efectes incompleix flagrantment la convenció signada.Segons Amnistia Internacional, l'Iran continua executant desenes de menors delinqüents per violació flagrant del dret internacional. L’Iran va executar 251 persones el 2019 (el 38 per cent de les execucions registrades a nivell mundial), almenys quatre d’ells menors de 18 anys quan van cometre el crim, segons les dades més recents d’Amnistia. "L'Iran va continuar utilitzant la pena de mort contra persones menors de 18 anys en el moment del crim, al contrari del dret internacional que prohibeix estrictament l'ús de la pena de mort en aquests casos", va dir Amnistia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada