dissabte, 4 d’abril del 2020

Mor la música kurda Helin Bölek, després de 288 dies de vaga de fam contra la persecució política turca

La música Helin Bölek va morir ahir divendres, als 28 anys d'edat, després de passar 288 dies en vaga de fam com a protesta contra la persecució i repressió política a Turquia i contra la prohibició dels concerts de la seva banda, Grup Yorum, pel missatge revolucionari de les seves cançons. Bölek havia nascut a Amed, capital del Kurdistan de Turquia, i era militant de l'esquerra turca.


El grup Yorum també té a un altre integrant en vaga de fam, Ibrahim Gorcek. Exigeix, a més de les demandes esmentades, l'alliberament dels presos polítics i la fi de les batudes contra els seus centres culturals. «No eren unes exigències tan difícils de complir. El feixisme del partit Justícia i Desenvolupament (AKP) ha provocat la seva mort», ha denunciat la banda, en referència a la formació política del president Recep Tayyip Erdogan.
Gorcek també s'ha sumat a la condemna. «Heu matat a una dona de 28 anys», ha declarat en un altre vídeo publicat després, on apareix pràcticament en els ossos després de 291 dies de vaga de fam.
El Govern turc esgrimeix que Grup Yorum està vinculat al Partit-Front d'Alliberament dels Pobles Revolucionaris (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi DHKP/C), designat per Turquia com a organització terrorista. Recentment Grècia va arrestar onze suposats membres del DHKP/C per excavar túnels on guardar armes a territori grec. 

El Grup Yorum és un grup de música folk turca d'esquerra. Han publicat 22 àlbums des de la seva fundació el 1985.  Fou format per quatre amics el 1985, es va popularitzar a Turquia durant la dècada dels 90 pels seus temes revolucionaris i la seva combinació dels folklores kurd i turc, amb lletres dedicades a la lluita contra el capitalisme i l'imperialisme. Malgrat les múltiples detencions i judicis que han sofert (més de 400), de la confiscació dels seus àlbums i la prohibició dels seus concerts, és un dels grups més venuts i escoltats en la història de Turquia.


Alguns dels seus membres gestionaven un centre cultural alternatiu a Istanbul. La banda havia ofert nombrosos concerts a Europa on viu una important comunitat turca. A Turquia havia arribat a congregar 200.000 persones en els seus concerts enormement populars per barrejar música moderna amb el folklore turc. El grup ja fou detingut el novembre de 2016 i alliberat uns mesos més tard.
A la fi de 2017 van llançar el seu últim Àlbum Ille Kavga (que significa lluita costi el que costi), en la portada de la qual apareixen els instruments que varen ser destrossats per la policia durant una batuda en 2016, en un centre cultural on els membres varen ser de nou arrestats i empresonats.
El desembre de l'any 2017 van passar a la clandestinitat davant la persecució política patida sota el règim d'Erdogan.

 Per a saber-ne més:
- Empresonades dues músiques del grup Yorum

- El grup musical Yorum demana asil a l'estat francès

- Alliberats 5 membres del grup musical Yorum

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada