dilluns, 12 de setembre del 2022

Aniversari, avui, de la mort en vaga de fam del pres polític kurd Mehmet Hayri Durmus

Mehmet Xeyri Durmuş va néixer l'any 1955 al poble de Qumike de Çewlik. Va estudiar fins al batxillerat a Çewliki. Després, la Facultat de Medicina de la Universitat d'Ankara. Des del principi de la seva vida, Xeyrî Durmuş va tenir grans aspiracions i ambicions. Quan va anar a la Universitat va ser influenciat per les idees revolucionàries. Fins i tot a la universitat, la relació de Xeyrî amb la lluita per la llibertat de les persones és cada cop més gran. En aquells anys, s'investigava la veritat del marxisme, el leninisme. A finals de 1975 va conèixer el grup Apoista. Aquest grup apoista, que va començar amb poques persones, després es va canviar pel Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

Xeyrî Durmuş va deixar la universitat el 1977 i va actuar com a revolucionari. A Çewlik, Amed, Merdin i Riha, va participar en activitats d'organització de persones. El líder del Moviment per la Llibertat, Mehmet Xeyri Durmuş, va participar en el 1r congrés fundacional del PKK el 27 de novembre de 1978. També va tenir un paper important en la creació del reglament del PKK. El 30 de juliol de 1979 es va anunciar a tot el món el nom del Partit dels Treballadors del Kurdistan amb l'esdeveniment Sewereg. El mateix any, Kheyri Durmuş, Mazlum Doğan, Kemal Pir, Sakine Cansız i Mustafa Karasu, molts patriotes i milers de persones van ser arrestats.

Aquestes persones van ser oprimides i torturades d'una manera que poques vegades s'ha vist en la història de la humanitat. Aquells revolucionaris van iniciar activament una resistència sense igual contra l'opressió i la tortura. La fermesa i la resistència honorable dels revolucionaris contra tota mena de tortures s'han convertit en una donació entre el poble. Aquesta situació va continuar així des del cop d'estat feixista del 12 de setembre fins al dejuni de la mort de 1982. Xeyrî Durmuş va iniciar la resistència el 14 de juliol contra la crueltat i l'opressió.

El dia 61, el 12 de setembre, es va incorporar a les files dels màrtirs de la revolució. Abans de morir, Xeyrî va fer aquest testament;

“Abans de ser detingut i després de ser detingut, no vaig complir amb les meves obligacions de partit.
"Que escriguin a la meva tomba, ho dec al meu poble".


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada