dimarts, 27 de setembre del 2022

Nou balanç de les protestes contra el vel islàmic: 76 persones assassinades, 1.200 detingudes


76 persones ja han mort en la repressió de les manifestacions a l'Iran, celebrades des de fa deu dies en repulsa per la mort de la jove kurda Mahsa Amini quan estava sota custòdia de la policia de la moral, va indicar ahir Drets Humans de l'Iran (IHR). Segons un balanç oficial de les autoritats iranianes, 41 persones han mort, majoritàriament manifestants, encara que també membres de les forces de seguretat. Les autoritats iranianes també van indicar que van arrestar més de 1.200 manifestants.

Mahsa Amini, de 22 anys, va ser arrestada suposadament per incomplir les regles vestimentàries aplicades a les dones, i que exigeixen cobrir-se totalment els cabells amb un vel i fer servir roba discreta. Es tracta de les protestes més importants a l'Iran des de les de novembre del 2019, provocades per l'augment del preu de la gasolina i que van ser violentament reprimides (230 morts segons un balanç oficial, més de 300 segons Amnistia Internacional).

Segons IHR, amb seu a Oslo, "almenys 76 persones van morir a les manifestacions" de repulsa pel decés d'Amini, entre elles "sis dones i quatre nens", a 14 províncies del país. L'oenagé ha dit que ha obtingut "vídeos i certificats de defunció que confirmen trets amb bales reals contra els manifestants".

Des de la mort de la dona, el 16 de setembre, els iranians surten als carrers cada nit. "En realitat, durant el dia, la nostra vida quotidiana no es veu afectada", va afirmar a Teheran Aaraam, una advocada de 30 anys. "Però s'han ferit veritablement els sentiments de la gent. Com iranià, tinc el cor en un puny al veure fins a quin punt el poble del meu país està commocionat i com defensa les seves reivindicacions legítimes", va afegir.
Ahir a la nit, els manifestants van tornar a sortir als carrers a Teheran i altres ciutats, van indicar testimonis a AFP. A la capital, la munió va cridar consignes contra el Guia Suprem, l'aiatol·là Ali Khamenei, de 83 anys, incloent "Mort al dictador". A Tabriz, al nord-oest del país, un vídeo difós per IHR mostra policies disparant gasos lacrimògens contra els manifestants. Igualment se sent soroll de trets. Segons vídeos recents publicats per l'AFP sobre les manifestacions, la policia antiavalots va aporregar els manifestants i diversos estudiants van trencar grans imatges del Guia Suprem i del seu predecessor, l'imam Khomeini. En altres imatges es pot veure els manifestants corejant el lema "Dona, vida, llibertat", i algunes dones arrencant-se el vel i llançant-lo a una pira, o tallant-se els cabells a manera de protesta. Ja s'han registrat més de 1.200 arrestos al nord del país, única zona de l'Iran on les autoritats van comunicar quantes detencions van efectuar. Unes 450 persones van ser detingudes a Mazandaran i més de 700 a la província veïna de Gilan, segons mitjans oficials. Segons el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CJP), 20 reporters han estat detinguts des de l'inici de les protestes.
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada