dijous, 11 de desembre del 2014

Els turcmans s'ofereixen ara a lluitar a Kirkuk però amb condicions

El màxim dirigent de l'Iraqui Turkmen Front (ITF, Front Turcman Iraquià), Erşet Salihi, s'ha ofert a unir-se a la resistència kurda contra l'assalt islamista al Kurdistan iraquià. "També volem contribuir a la defensa de Kirkuk amb la peshmerga", va dir Salihi a l'Agència Anadolu estatal el passat 28 de novembre. L'oferta, però, podria ser enverinada: "Tenim algunes demandes per al govern central iraquià." va afegir el diputat per Kirkuk.

Armes, salaris, reconeixement oficial 

Els turcmans s'han inhibit fins ara de la lluita contra IS. Iraq, segons l'ITC, ha de proporcionar armes i salaris a les milícies iraquianes turcmans. Els líders turcmans han estat demanant subministraments i la igualtat de tracte des del món occidental i Turquia, queixant-se de suport a la regió per "estar a favor dels kurds al país."

 
 Erşet Salihi, cap de l'ITF

Salihi va dir que hi ha un nombre important de milícies armades turcmanes disposades a lluitar contra l'Islamic State (IS, Estat Islàmic), però els mantenen fora de l'organització a causa de la manca d'un estatus legal."Estem a l'espera de tenir un estatut jurídic del govern central", ha dit, afirmant la seva demanda és el reconeixement dels turcmans com una força de seguretat nacional, en lloc de com una milícia.Els turcmans, factor desestabilitzador a Kirkuk
 
Els turcmans iraquians afirmen ser al voltant de 3 milions i es consideren el tercer major grup ètnic del país. Els turcmans són una minoria turca a l'Iraq i sumen entre 50.000 i 500.000 persones. El Front Turcman representa el moviment més supeditat als interessos turcs de manera que ha perdut notables suports (fins a dos terços dels vots). 

Les xifres de 3 milions semblen notablement inflades i a les darreres eleccions, les forces turcmanes no van arribar a obtenir ni 100.000 vots. L'ITF rep un notable suport de Turquia que ha instigat conflictes ètnics entre la població kurda i la turcmana de Kirkuk. Per tot plegat armar una milícia turcmana possiblement suposés afeblir enlloc de reforçar el front de Kirkuk.
 
Els turcmans han creat milícies pròpies a Kirkuk però no s'han enfrontat mai a l'IS 


 Posicionament anti kurd de l'ITF

Les llistes turcmanes van obtenir molt mal resultats a les darreres eleccions kurdes (que no incloïen Iraq) sense arribar als 12.000 vots quan a les anteriors havien fregat els 20.000. A les estatals iraquianes el propi Salihi va obtenir 59.732 sufragis per sota del candidat de l'UPK kurda que va aconseguir 68.522 vots. L'ITF té dos escons al parlament iraquià. El juliol es va posicionar frontalment contra un referèndum d'autodeterminació pel Kurdistan i va acusar als peshmerga d'expulsar de la ciutat 3.000 turcmans. En canvi el passat mes de novembre el parlament kurd de l'Iraq va declarar el turcman com a llengua oficial.


Hiva Abdullah avisa d'un possible atac d'IS a Kirkuk

Per la seva banda, el portaveu de les forces peshmerga a Kirkuk, el general Hiva Abdullah, va dir que els militants d'IS s'estaven preparant per a un nou atac a la ciutat. Abdullah va dir que les seves forces necessiten armes més pesades per fer front als militants. Va reconèixer que la coalició internacional havia ajudat al seu peshmerga amb armes, però va dir que encara eren lluny d'aconseguir el mateix nivell de suport de Bagdad. Almenys 10 peshmerga i 80 membres d'IS van morir dijous 27 en enfrontaments de 20 quilòmetres  al sud de Kirkuk.

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada