divendres, 12 de desembre del 2014

Atac suïcida contra el santuari yezidi de Sherfedîn

Continua el setge fonamentalista dels islamistes sunnites de l'Islamic State (IS, Estat Islàmic) contra el santuari yezidi de Sherfedîn (Kurdistan d'Iraq) al nord de les muntanyes de Sinjar.

Avui una caravana de tres vehicles s'ha dirigit contra el lloc sacre amb un dels vehicles carregat d'explosius. Els franctiradors de la resistència han aconseguit matar el suïcida abans de que arribés al seu objectiu. Els dos vehicles d'IS que l'escortaven s'han retirat després d'un intercanvi de foc. Han mort cinc dels atacants i han resultat ferits quatre dels defensors yezidi. És la primera vegada que IS llença un atac suïcida contra aquest lloc de peregrinatge.

Vídeo de l'atac d'avui (de mala qualitat)

El comandant Agît Civyan, de la guerrilla del PKK (HPG) i el comandant Dawid Cindî de la milícia HPŞ dirigeixen la resistència a Sherfedîn

Qui defensa Sherfedîn?

L'origen del setge al santuari el trobem en l'ofensiva d'IS del 2 d'agost quan va capturar Sinjar i va provocar una catàstrofe humanitària.

El 5 d'agost, amb ajuda de les YPG de Síria, els Yezidi van crear una milícia pròpia, anomenada Yekîneyên Berxwedanê Sengalê (YBS, Unitats de Resistència de Singal) amb 120 voluntaris yezidi que han anat creixent dirigits per Sheikh Khalaf. Els yezidi van demanar armes i ajuda que el govern kurd d'Iraq no va satisfer. De fet és cada vegada més incomprensible la indiferència del govern kurd d'Iraq. Des de setembre també va formar-se una altra milícia yezidi, promoguda pel PKK i que es denomina Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal) i la dirigeix el comandant Haydar Shesho (foto via Ezidi Press).Qui sí es va desplegar per ajudar els fugitius foren les YPG kurdes de Síria. I qui va anar més enllà foren les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG), la milícia del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) que es van desplegar a la zona per defensar-la.

Unitats de defensa del santuari yezidi de Sherfedîn (Kurdistan iraquià)
La darrera ofensiva

Dilluns 20 d'octubre IS va reiniciar el seu setge a les muntanyes de Shengal. Uns 1.500 islamistes van aconseguir trencar el cordó humanitari obert per les YPG l'agost i van tancar el setge. Es calcula que hi ha unes 7.000 persones, la majoria de confessió yezidi. IS ha destruït ja un santuari yezidi, el de Quba Amadîn però el seu objectiu és el de Sherfedîn situat a l'altre costat de la muntanya, just davant de Sinjar.
Tot i algunes petites victòries aconseguides per la guerrilla del PKK com la de Bale o la d'aquesta setmana conquerint el turó de Shlo. (foto adjunta) la realitat és que IS manté un setge ferotge per aconseguir capturar Sherfedîn que ja dura més de 130 dies.

Conquesta d'Shlo, la bandera dels milicians és la del PKK

Qui són els yezidi? 

Els fets d'agost a Sinjar

La creació de les YBS

L'encerclament de la muntanya de Shengal i la resistència de les YBS (octubre)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada