diumenge, 7 de desembre del 2014

Les forces kurdes de Kobanê ja han alliberat més del 50% de la ciutat


Els terroristes de l’Estat Islàmic han passat totalment a la defensiva mentre esperen reforços armamentístics i humans d'ar-Raqqà per a tornar a l’atac. “Els terroristes que ahir van atacar-nos des del pas fronterer de Mursitpinar, a Turquia, i des del front est [de Kobanê] han estat vençuts”. Amb aquestes paraules començava el comunicat dominical de les Unitats de Defensa Popular (YPG), poques hores després que es confirmés la seva victòria en el ja inexistent front nord de Kobanê, i després d’un intens dia de combats en les posicions controlades pels terroristes al sud i a l’est de la ciutat, on les YPG i les Unitats de Defensa de les Dones (YPJ) van llençar una forta ofensiva que va aconseguir matar fins a 47 fonamentalistes de l’Estat Islàmic (EI).

Segons el mateix comunicat, els combats a l’interior de Turquia no es van detenir fins a primeres hores de la matinada del dilluns, després que les forces kurdes van ser capaces de “netejar” l’àrea que els islamistes havien ocupat prèviament. Alhora, els terroristes també van fracassar en el seu atac conta el districte de Sukul Hal, el carrer municipal i la plaça de la Llibertat, ara a l’interior de Kobanê. En aquest front, les milícies tricolor van destruir les línies defensives de l’EI, fent-los recular “fins a les afores de la ciutat”.

Rebutjat l’atac terrorista al nord de Kobanê, els principals combats de la setmana han tingut lloc als fronts est i sud, en el sí de l’ofensiva kurda contra les posicions negres de l’interior de la ciutat. En aquest sentit, la setmana començava amb les bones notícies que arribaven des del barri de Sukul Hal, a l’est, on diversos punts islamistes eren alliberats, i de la carretera d’Alep, al sud, on les forces kurdes “prenien la iniciativa” mentre feien fracassar els atacs de l’Estat Islàmic contra l’hospital i el Centre Cultural.

Els durs enfrontaments van continuar en els mateixos enclavaments durant la nit del dilluns i tot el dimarts, provocant la mort de fins a 35 terroristes, incloent -sempre segons els comunicats de les YPG- “un antic comandant conegut com el Txetxè” i tres “camarades [en referència als combatents kurds]”. Malgrat semblar que la situació es podia enquistar en aquestes posicions, però, els avenços psicològics de les milícies locals esdevenien leit motiv a mesura que contraofensives fonamentalistes com les llençades dimecres contra els barris 48 i Kaniya Kurda eren sistemàticament rebutjades.

Així és que els terroristes van passar dijous “totalment a la defensiva en el front est de la ciutat (fins ara el millor conservat pels homes d’al-Baghdadi) mentre les forces kurdes continuaven les seves operacions”. En una d’aquestes, les YPG i les YPJ van aconseguir fer-se amb el control de dos altres barris situats al sud de Kobanê, il·luminant una mica més el camí de la resistència kurda el vuitantè dia des que començaren els atacs de l’EI.

Conscients que encara queda molt camí per a recórrer abans de proclamar una hipotètica victòria definitiva, les YPG posaven de manifest, ja a mitjans de setmana, que els fonamentalistes, de la mateixa manera que ho havien fet la setmana anterior abans d’intentar tancar el setge pel nord, es mantenen a la defensiva a l’espera de rebre més armament i reforços des de Raqqa, centre neuràlgic de l’EI a Síria, Manbij i Jarabulus.

Lluny del front, les imatges de la setmana ens les regalaria l’agència Rudaw en informar del retorn a la Regió Autònoma del Kurdistan (Iraq) del “primer batalló dels Peshmerga Kurds que va ser enviat [a Kobanê] per a ajudar i assistir les YPG en la seva lluita contra l’Estat Islàmic”. Segons seguia informant el mitjà, i com ja havíem anunciat a KurdisCat dies abans, aquests Peshmerga “van ser substituïts per 150 combatents més la setmana passada” per a continuar ajudant una ciutat que “encara no ha estat alliberada”.

Un dels Peshmerga retornat de Rojava va reconèixer que “ara hi ha una gran diferència en la moral dels combatents a Kobanê, [perquè] quan nosaltres vam entrar a la ciutat assetjada les YPG en controlaven vora el 15%, mentre que ara més de la meitat és sota control kurd”. De ben segur que les lluitadores i els lluitadors que encara persisteixen a Kobanê somien en poder fer-se unes fotos iguals. De moment, però, la lluita continua.

Marc Español

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada