dijous, 18 de desembre del 2014

Les refugiades de Kobanê es reorganitzen als campaments

L'anomenada revolució kurda de Síria continua viva també als campaments de refugiats on la majoria. Les dones de Kobanê que són a Suruç, per exemple, han traslladat als campaments l'autonomia democràtica inspirada en el confederalisme democràtic. Segons la periodista Olarak Indir, de Jin haber Ajansi, les primeres mostres ja són visibles. Així per exemple s'han organitzat assemblees de dones a les cinc carpes de refugiades. Aquestes ja gestionen els campaments.

Les dones de Kobanê hem reunit en 5 ciutats de carpes en Suruç i dones formats assemblees per discutir els seus problemes i generar solucions.

Feyziye Abdi, co presidenta de Llei i Justícia de Kobanê. Foto: Kaydet Yazdir

Feyziye Abdi, responsable de la Llei i la Justícia de l'Assemblea de Kobanê, ha incidit en que la gent del Kurdistan del Nord (Turquia) s'han mobilitzat en solidaritat amb el poble de Kobanê i els han collit en tendes de campanya al centre de Suruç. Sobre l'auto organització Abdi ha dit que: "Estem tractant de construir una vida comuna als campaments a través d'assemblees de les dones ". La prioritat de les dones de Kobanê, a part de l'alimentació i roba és l'educació. No només l'ensenyament sinó "oferir suport psicològic i educació per als i les nens/es." S'han obert escoles i les mestres són majoritàriament dones moltes d'elles mares. Hi ha un canvi evident en la psicologia dels nens en comparació amb els primers dies, i ha afegit que l'obertura de les escoles els nens fa més motivats. L'educació es fa en kurd. En canvi en els campaments de refugiats de l'Estat turc només hi ha una escola i no és en kurd.

En els campaments de tendes també s'està donant nom als carrers. La majoria de noms es refereixen a la pròpia Kobanê o a màrtirs caiguts/des en la seva defensa.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada