dimarts, 28 d’agost del 2018

3ª Conferència del Moviment de la Societat Democràtica

El Tevgera Civaka Demokratîk (Tev-Dem) ha celebrat el 27 d'agost a Rimêlan, Kurdistan sirià/Rojava, el seu tercer congrés. Sota el lema 'Una Societat organitzada i lliure garanteix la victòria' Aysa Abdullah i Aldad Xelîl, co líders del moviment, han plantejat les estructura de futur per a afrontar la nova etapa de postguerra. El Moviment de la Societat Democràtic, que va donar suport al referèndum d'autodeterminació de Catalunya del 1 d'octubre, planteja una Síria federal i democràtica com a eina de futur.

La nova direcció escollida estarà integrada per Xerîb Hiso i Zelal Ceger. La darrera és procedent de Derik, a la part est del Kurdistan sirià i milita al movimen feminista kurd, Kongra Star. Ha desenvolupat tasques de suport humanitari i social a la seva ciutat natal però també al cantó d'Efrîn i als barris kurds d'Alep.

Hiso, de religió yezidi és un veterà militant kurd del Partit de la Unió Democràtica (PYD) originari de Shera, Efrîn. Fou empresonat i torturat tres vegades pel règim dels Àssad. La seva muller és co presidenta de la Unió de Yezidis d'Efrîn i un dels seus fills és milicià de les YPG. Com Ceger, Hiso Fou un dels fundadors del Tev-Dem el 2011 però va començar a militar al moviment nacional kurd molt abans, el 1985 pel que el pare d'Àssad, qui negava l'existència de la minoria nacional kurda a Síria, el va arrestar i empresonar.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada