dimecres, 15 d’agost del 2018

Avui fa 34 anys el PKK iniciava la revolta armada

El 15 d’agost de 1984 la Hêzên Rizgariya Kurdistan (HRK, Unió per l’Alliberament de Kurdistan), ala armada del Partiya Karkerên Kurdistan (PKK, Partit dels Treballadors del Kurdistan) passava a la lluita armada amb dos atacs a comissaries de Semdinli (Hakkari) i Eruh (Siirt). A Eruh 30 milicians atacaven la caserna militar i mataven un soldat, ferint sis soldats; ocupaven una mesquita i feien proclames des d’allà, repartien propaganda al carrer central i es feien amb un arsenal. Dues hores més tard a Semdinli 18 militants rodejaven la caserna i es feien amb el control del centre de la vila on anunciaven la creació d’HRK, mataven dos policies i quedaven ferits un altre i un soldat. Un tercer atac per aquell dia no va tenir lloc finalment. En realitat l’acció planejada era triple però l’atac a Çatak (Van) va frustrar-se quan el comandant de l’escamot va decidir no fer-la finalment.

El 17 d’agost es produia un atac a la comissaria de Siirt. Posteriorment mataven 3 guàrdies personals d’un general a Yuksekova i 8 soldats en una emboscada a Çukurca (Hakkari). Havia començat una guerra que, de moment, ha durat tres dècades.

 Mahsum Korkmaz ‘Agit’ o ‘Egît’ (1956-1986) de Silvan, Amed, tot i que va créixer a Batman; fou el cap de l’operatiu militar. El 1980 va refugiar-se al Líban on va començar l’entrenament militar. Fou dels primers en infiltrar-se altre cop a Turquia creant un operatiu guerriller a la zona del Botan abans d’entrar en acció. Fou el primer comandant de l’ala militar del PKK llavors anomenada HRK. El 28 de març de 1986 fou abatut per l’exèrcit turc a les muntanyes Gabar, Botan. L’acadèmia del PKK al Líban va dur els seu nom. El seu cos mai fou retornat a la família sinó llençat a un riu per l’exèrcit.

El PKK havia estat fundat el 1978 i va provar altres vies abans de fer una insurrecció militar però Turquia no va voler ni escoltar ni negociar cap demanda de la nació kurda fet que va derivar en l'alçament.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada