dimecres, 20 de novembre del 2019

El govern clerical iranià tanca internet; un centenar de bancs cremats, 31 morts a Rojhilat

Quatre dels civils kurds desarmats assassinats pel govern clerical

"Reclamem que les autoritats iranianes evitin l'ús de la força per dispersar les manifestacions que siguin pacífiques. I, en cas de què siguin violentes, es controlin el més possible dins dels límits que marca la legalitat", ha continuat Ruper Colville portaveu de l'ONU.

L'onada de protestes, que va començar divendres 15 de novembre, s'ha estès per tot el país, en especial al Rojhilat (Kurdistan Est). El govern teocràtic va aprovar la pujada d'impostos a la gasolina d'entre el 50% i el 300%, depenent de la quantitat que es vulgui comprar. Molts iranians, que viuen en una situació econòmica pèssima -la inflació és a prop del 40% i l'economia de país, segons les perspectives de l'FMI, decreixerà un 9,5% aquest any-, van sortir al carrer per protestar.

Des de llavors, s'han cremat 100 sucursals bancàries, 57 botigues, algun edifici governamental i diversos cotxes de policia, segons mitjans locals. Però es desconeix, de moment, el nombre de manifestants i l'amplitud d'aquestes protestes perquè des del cap de setmana internet està completament bloquejat. Segons el portaveu del govern clerical Ali Rabieí internet no es restablirà fins que no parin de el tot. Teheran intenta aturar les manifestacions. "La gent té el dret a protestar, però les protestes són diferents als aldarulls. No podem deixar que la inseguretat s'apoderi de la societat", va dir diumenge passat el president iranià, Hassan Rohani. El seu discurs va tenir lloc just abans de l'anunci següent, que seria llançat com pastanaga per apaivagar els ànims dels manifestants: el Govern ha promès donar diners a 60 milions dels seus ciutadans -Iran té 80 milions d'habitants- en programes d'ajuda familiars.

"Estem alarmats que les autoritats iranianes hagin tancat internet per crear una apagada informativa al seu repressió brutal a les manifestacions -ha dit Amnistia Internacional en un comunicat-. Basant-nos en informes oficials , hem observat que les forces de seguretat de l'Iran han matat desenes de persones i detingut diversos milers. Algunes estimacions fins i tot parlen de gairebé un centenar de morts ".

De moment, el Govern iranià només ha confirmat la mort de dos manifestants i 4 policies. Tres d'ells, la matinada passada. Segons mitjans iranians, van morir apunyalats per un grup de protestants. La realitat, però, és molt distinta. La Xarxa Pels Drets Humans del Kurdistan l'Iran ha xifrat, només al Rojhilat, 31 víctimes mortals de al violència policial, uns 200 ferits i centenars de persones segrestades per les forces repressives del règim a  Ilam, Dehloran, Islamabad West, Sar-Pole-Zahab, Kermanshah, Javanrood, Kamyaran, Sanandaj, Marivan, Saqqez i Bukan.

 Mina Sheikhi, kurda de Saqqez, assassinada pel govern iranià

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada