dissabte, 5 de juny de 2021

Celebrades les primeres manifestacions convocades per demanar l'oficialitat de la llengua kurda a Turquia

Ahir es va celebrar a Wan i a Cizre les primeres de les tresjornades de  manifestacions convocades per demanar l'oficialitat de la llengua kurda a Turquia. Fins a 23.000 persones han signat la petició a aquest efecte. Les forces de seguretat turques del districte de Cizre, a la província de Sirnak, van evitar que els polítics i activistes es reunissin a l’emblemàtic parc Birca Belek. Tot i això, això no els va impedir reunir-se davant l'oficina de HDP a Cizre. Badir Demir, un dels organitzadors de l'esdeveniment, va dir a Rudaw que no se'ls permetia celebrar l'esdeveniment tal com estava previst "perquè els funcionaris de la província no ho tolerarien".Wan a a fotografia superior, Cizre a la segona
 
La Xarxa de Llengua i Cultura Kurda (Tora Ziman û Çanda Kurdî / Kürt Dil ve Kültür Ağı) convoca les concentracions a les províncies orientals d'Amed, Wan i  Şirnex (Diyarbakır, Van i Şırnak), de majoria kurdes. Les mateixes són part de la petició llançada per la Xarxa de Llengua i Cultura Kurda el 22 de febrer amb el lema "Fer del kurd l’idioma oficial i educatiu a Turquia".

La propera serà a Amed i  se celebrarà el 7 de juny de 2021. Segons la primera frase de l'article 3 de la Constitució de Turquia, "l'Estat de Turquia, amb el seu territori i la seva nació, és una entitat indivisible i la seva llengua és el turc". L'article 4 també estableix que "la disposició de l'article 1 relativa a la forma de ser l'Estat com a República, les característiques de la República a l'article 2 i les disposicions de l'article 3 no es modificaran ni es proposarà la seva modificació".

  

Kampanyaya îmzeyan a bo zimanê Kurdî (Campanya per fer del kurd una llengua oficial a Turquia) de Platforma Zimanê Kurdî (Plataforma per la llengua kurda).

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada