dimecres, 16 de juny de 2021

Dos literats kurds finalment absolts de "propaganda contra l'Estat" a l'Iran

Ambdós foren detinguts el 23 de novembre de 2020 per agents de seguretat iranians a les seves cases familiars a Eslamabad-e Gharb. Jafari-Mehr va ser alliberat del centre de detenció de l’oficina d’intel·ligència de Kermanshah el 9 de desembre amb una fiança de 11.600 € va quedar en llibertat provisional el 7 de desembre.

El judici dels dos activistes es va celebrar el 18 de febrer de 2021 acusats de "propaganda contra l'Estat". Abans, també havien estat acusats de "actuar contra la seguretat nacional" col·laborant amb els partits de l'oposició kurds.

El seu advocat Mostafa Ahmadian va afirmar que "En la vista judicial, que es va celebrar a la Fiscalia del Tribunal Públic i Revolucionari d'Eslamabad-e Gharb, els meus clients van ser interrogats individualment. El fet que la seva defensa final només fos escoltada per càrrecs d’activitats de propaganda contra l’Estat, fa esperar que la no acusació de pertinença a grups que tenen intenció d’actuar contra la seguretat nacional ”.

Anisa Jafari-Mehr va escriure al seu compte personal d'Instagram el 17 de febrer abans de comparèixer al jutjat: "Aniré al jutjat d'Eslamabad-e Gharb per a la meva última audiència, de manera que no se m'ha mostrat cap prova sobre les acusacions contra mi de pertinença a partits kurds o per actuar contra la seguretat nacional després de ser arrestada durant un atac a casa nostra amb l'excusa del lliurament d'un paquet postal. A més, el fiscal de la Fiscalia d’Eslamabad-e Gharb ha denegat l’accés del meu advocat al meu cas. Tenir un advocat i, per descomptat, el dret de l’advocat a accedir al cas és un dels drets més bàsics de qualsevol persona, cosa que s’ignora fàcilment. L’autodefensa, en aquest sistema en què no es tenen en compte els drets bàsics, no té cap sentit i és un procediment administratiu per fer complir una sentència que ja s’ha donat ”.

Finalment els activistes literaris kurds Anisa Jafari-Mehr i Dariush Moradi han estat absoltes de l'acusació de "propaganda contra l'Estat". L'Iran no va comunicar la decisió i  el 13 de juny, Anisa Jafari-Mehr va apel·lar al Tribunal Públic i Revolucionari d'Eslamabad-e Gharb a la província de Kermanshah per ser informada del resultat del seu judici. El tribunal li va dir que ella i Dariush Moradi van ser absolts de l'acusació de "propaganda contra l'Estat".

Anisa Jafari-Mehr és llicenciada en Lingüística i membre del comitè d’escriptors de la revista “ژ” de tipus literari i artístic (pronunciat com a 'zh' en persa i kurd), i Dariush Moradi és membre del consell editorial del lloc web cultural-literari 'Hesareh'.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada