dilluns, 13 de setembre del 2021

Judici a Ayşe Gökkan periodista, alcaldessa, feminista i portaveu del Moviment de Dones Lliures

El judici contra la política kurda Ayşe Gökkan continuarà avui a Amed. La portaveu del Moviment de Dones Lliures (Tevgera Jinên Azad, TJA) s’enfronta a 35 anys de presó per presumptament ocupar un lloc de lideratge en una organització clandestina. El TJA demana solidaritat amb Gökkan. “Som kurdes, som dones i som aquí. Farem sentir incansablement les nostres demandes de llibertat i igualtat ”, va dir un comunicat del moviment de dones kurdes.

Gökkan és a la presó des de finals de gener després que es va dictar una ordre de detenció per un dels més de 200 processos contra ella (almenys 167 són casos individuals). No és la primera vegada que és a la presó. L’última vegada que va estar a la presó va ser el 2017 durant cinc mesos. També la van portar a custòdia policial desenes de vegades. En l'última vista d'aquest judici, el 23 de juny, es va rebutjar una sol·licitud que exigia la seva sortida de la presó per la suposada "gravetat del delicte".

Ayşe Gökkan va néixer a Suruç el 1995 i va estudiar periodisme. Ja ha estat detinguda més de vuitanta vegades i els procediments preliminars contra ella es basaven generalment en les denúncies de terroristes. El 2009, Gökkan va ser elegit alcaldessa de Nisêbin/Nusaybin amb el 83% dels vots. La majoria de les investigacions preliminars contra ella s’han dut a terme durant el seu mandat. Gökkan va ser escollida portaveu del TJA el febrer del 2020. El desembre del mateix any va ser condemnada a divuit mesos de presó a Mardin. Durant el judici, va ser acusada de romandre en una zona militar restringida i causar danys materials. L'al·legació es remunta a un acte d'obediència civil a l'octubre del 2013. En aquell moment, Gökkan era alcaldessa i va protestar contra la construcció d'un mur a la frontera amb Síria amb una vaga de fam.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada