dijous, 16 de setembre del 2021

Un kurd mor torturat per les forces ocupants iranianes després de dos mesos de detenció

Iàsser Mangouri, un kurd de 31 anys de Piranshar, una ciutat de la província de l'Azerbaidjan Occidental a l'Iran, va morir torturat pel servei d'intel·ligència iranià després de dos mesos de detenció a la presó d'Urmyia. L'Organització per als Drets Humans de Hengaw va citar una font pròxima a la família Mangouri, que va dir: "El dimecres 8 de setembre de 2021, el servei d'intel·ligència iranià a Urmiya es va posar en contacte amb la família de Yaser Mangouri i els va informar de la seva mort. Van dir a la família de Iàsser que havia estat assassinat en un enfrontament amb les forces de seguretat fa dos meso ".

L'organització de drets humans va informar que Mangouri no estava armat quan va ser arrestat pels agents d'intel·ligència iranians el vespre del 17 de juliol de 2021 després de marxar de casa. Posteriorment, va ser traslladat a un dels centres de detenció iranians a Urmiya. Era pare de dos fills, se li va negar l'accés a un advocat i qualsevol contacte o visita de la seva família durant la detenció de dos mesos.

No es tracta d'un cas aïllat


Hengaw havia confirmat a més el març d'aquest any que "almenys 22 ciutadans kurds van ser arrestats pels serveis de seguretat iranians acusats d'activitats polítiques, civils i de participació a les celebracions del Newroz (any nou kurd)".

Un informe recent d'Amnistia Internacional també indica que 72 homes i dones han mort sota custòdia des de gener de 2010 a l'Iran, i les morts s'han produït a 42 presons i centres de detenció de 16 províncies de tot el país. El director general de les presons iranianes, Mohammad Mehdi Hajmohammadi, havia demanat disculpes oficials a l'agost després que les imatges de vigilància de la violència física contra els presos es fessin virals a les xarxes socials. Segons les estadístiques de Hengaw, almenys 23 presoners kurds han estat torturats fins a la mort a les presons i centres de detenció de seguretat iranians, 15 dels quals eren presos polítics, des del 2017.


 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada