dimecres, 29 de desembre del 2021

Commemoració dels 10 anys de la matança de Roboski


Durant la commemoració de la massacre de Roboski a Şırnak, els participants van destacar que "encara que triguin 100 anys, continuarem aquesta lluita fins que els autors siguin portats davant la justícia i rebin el càstig que es mereixen". 34 persones, 19 de les quals eren menors d'edat, que van ser assassinades per avions de caça turcs al poble de Roboski del districte d'Uludere de Şırnak el 28 de desembre de 2011, van ser commemorades al cementiri de Roboski del poble.

El 28 de desembre de 2011 a les 21:37 dos F-16 turcs van bombardejar la zona de Roboski, a la frontera entre Turquia i l'Iraq. Sense cap provocació prèvia els avions es van situar sobre els civils kurds. Alguns venien de jugar un partit de futbol. Les bombes van matar 34 persones la majoria tenien menys de 25 anys i eren homes. Turquia va argumentar que una columna de les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG)  estaven creuant la frontera en aquell moment i els avions l'atacaven. Després va acusar les víctimes de ser contrabandistes. Certament duien mercaderies de contraband però no només no eren de les HPG sinó que pertanyien a famílies dels anomenats Guàrdies de Vila. Aquests esquadrons són milícies auxiliars que ajuden l'exèrcit turc.


L'origen de la informació fou un dron (avió no tripulat) dels EUA que va informar Ankara d'una columna guerrillera en moviment però els propis nord-americans van demanar Turquia que calia confirmar-ho. El govern turc no en va fer cas i va enviar els avions contra els civils kurds bombardejant-los en plena nit impunement.

Els cossos van quedar estesos tota la nit fins que els familiars de pobles propers van arribar a la matinada. Alguns dels cossos eren tan cremats que no es van poder reconèixer. Turquia no va moure un sol dit i foren els propis familiars que amb bestiar van haver d'arrossegar-los fins als seus pobles.

Erdogan va assegurar que s'investigaria. No hi ha hagut ni un sol moviment.


 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada