diumenge, 26 de desembre del 2021

Iran executa un altre pres kurd el dia de NadalLes autoritats iranianes van executar ahir dissabte un presoner kurd a Kermanshah, segons l'Organització Hengaw pels Drets Humans. Ali Reza Muradi, de 28 anys, va ser executat a la presó de Dizel Abad a Kermanshah sis anys després de la seva detenció. Muradi va ser detingut fa sis anys per "assassinat deliberat" a Kermanshah, va dir l'organització, que supervisa els abusos dels drets humans al Kurdistan iranià. També el 19 de desembre, les autoritats iranianes van executar "en secret" el pres polític kurd Heidar Ghorbani a la presó central de Sanandaj i Amnistia Internacional. se li va negar qualsevol comiat entre ell i la seva família. Qurbani juntament amb el germà de la seva dona, Mahmoud Sadqy, van ser detinguts l'octubre de 2016. Va ser condemnat a mort el gener de 2021 per ser membre del Partit Democràtic del Kurdistan iranià (PDKI), un grup polític kurd que defensaa l'autodeterminació de la minoria kurda de l'Iran.

"El cas d'Heidar Ghorbani estava tan marcat de defectes i de la manca de proves creïbles que l'horror de la seva execució s'agreuja encara més", va dir l'investigador iranià d'Amnistia Raha Bahreini. "Això consolida un patró alarmant de les autoritats iranianes que duen a terme execucions en secret o amb poca antelació per minimitzar les possibilitats d'intervencions públiques i privades per salvar vides de persones", va afegir. "La mort d'Heidar és il·legal fins i tot sota les regles de la República Islàmica".

Amnistia va dir que el seu cas encara s'estava examinant al Tribunal Suprem i que els seus familiars només van ser assenyalats cap a la seva tomba després de dur-lo a terme. L'Iran va dur a terme almenys 246 execucions el 2020, assegurant-se el "vergonyós lloc del segon botxí màxim del món", va dir Amnistia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada