dimarts, 14 de desembre del 2021

Entrevista a Reşid Kobanê, responsable de les HPC: "la mera probabilitat d'un atac legitima la creació d'institucions d'autodefensa"


Les Forces de Defensa Social (Hêzên Parastina Civakî, HPC) han estat una expressió important de l'autoorganització democràtica radical al Kurdistan del nord i l'est de Síria des del 2015. Com a contramodel democràtic a les forces de seguretat de l'estat, protegeixen la població als barris, ciutats i pobles. Reşid Kobanê, és responsable de les HPC. La societat de Rojava/Nord de Síria està exposada als atacs diaris de Turquia i els seus mercenaris gihadistes. Quin és el paper de les Forces de Defensa Social HPC en aquest context?

És cert que l'estat turc ataca els pobles que viuen a Rojava [Kurdistan de Síria]. Aquests atacs no són nous. Des de l'inici de la revolució porta una política d'intervenció al nord de Síria. Quan Síria es va enfonsar completament en una guerra civil, Turquia hi va intervenir directament. Volia tenir un paper en la transformació de Síria i influir en els canvis que s'hi estaven produint. Si hi ha un canvi, ha d'estar en interès de Turquia, i el poble kurd no té lloc en el futur de Síria, no té cap estatus. La política d'aniquilació continua sense canvis. Perquè quan van començar els problemes bèl·lics a Síria i l'Estat Islàmic (IS) va atacar, també va començar a intervenir l'estat turc, principalment a Rojava.

Primer va entrenar les bandes islamistes en nom de la coalició amb els seus recursos i fons en sòl turc i després les va enviar a la guerra a Síria, plenament carregades d'armes i municions. La documentació d'aquests enviaments d'armes es va produir als mitjans turcs, és a dir, a la vista del públic. Això és ben conegut, així que tothom ho sap. Jabhat al-Nusra (el Front Al-Nusra) va ser una de les seves principals bandes. Especialment a la regió de Rojava, hi va haver una intervenció creixent en nom d'ells, però no va passar gaire abans que l'S es convertís en la força líder i les altres colles s'hi van unir. De fet, no hi ha cap diferència real entre IS i Jabhat al-Nusra; la diferència rau únicament en la definició. Les forces mercenàries posteriors com la Brigada Sultan Murad, el Moviment Nureddin al-Zenki i altres també van ser fundades, organitzades i dirigides directament per l'estat turc. La seva guerra va ser i se sap que es va fer al territori de Rojava.

La resistència de Kobanê va ser un fet històric. Les bandes de l'S van atacar brutalment la ciutat per arrabassar llocs com Kobanê, que va liderar la revolució, de les mans de l'administració autonòmica i impedir qualsevol progrés de la revolució. Això va quedar molt clar en els discursos del president turc Erdogan en aquell moment. Tanmateix, la revolució no li va escoltar ni a ell ni a les seves necessitats i es va anar expandint. Els forts atacs de l'EI van ser repel·lits amb èxit i la seva capital (Raqqà) també va ser alliberada. Així mateix, es van crear altres zones alliberades al nord-est de Síria. L'estat turc va fracassar en el seu objectiu i això el va enfadar. Jarablus, al-Bab i Azaz van ser ocupats per Turquia sota el silenci de les forces internacionals. I va continuar la seva ocupació a Efrîn, Serê Kaniyê i Girê Spî.

Juntament amb desenes de milers de combatents, l'estat turc va atacar la població amb totes les seves forces. Avions, helicòpters, tancs, armes químiques: es van utilitzar tot tipus d'armes. L'objectiu no eren només les forces de les Unitats de Defensa del Poble i de les Dones YPG/YPJ, sinó sobretot civils. La ferocitat dels atacs a la zona no va disminuir després de l'ocupació, i on no era el propi estat turc, eren les seves forces mercenaris: assassinats, segrestos, robatoris, saquejos i violacions a Minbîç, Til Rifat, Şehba, Efrîn, Ayn Issa, Til Temir i Zigran. Ja no hi ha dia sense bombardejos, morts o segrests.

En canvi, és deure de totes les persones amants de la llibertat defensar el seu país i la seva societat davant qualsevol atac. Cada institució i cada persona és responsable de la defensa del país. Els HPC es van establir per lluitar contra l'IA, patint milers de baixes i ferits. També van complir amb el seu deure en l'últim atac, donant suport a les unitats de defensa democràtica.

I van fer de guàrdies a les zones alliberades de les bandes de l'IS, proporcionant defensa i seguretat a les ciutats i barris d'allà. A la comunitat autònoma democràtica, el paper i les responsabilitats de les institucions han anat canviant al llarg del temps, i també ha anat evolucionant la tasca de protecció. Ampliar i mantenir la revolució és una tasca històrica, i les HPC hi participen directament amb les seves capacitats. En cas d'atac, sempre estan preparats. Avui, les HPC tenen el deure de protegir el poble, el país, les institucions, en definitiva els valors de la revolució, contra els atacs dels mercenaris gihadistes i l'estat turc. Actuen com els ulls i les orelles de la revolució i juguen un paper a l'hora d'exposar les cèl·lules secretes i ocultes de l'enemic. Protegeixen la terra i el medi ambient a les zones alliberades.

No obstant això, encara queden les zones ocupades per l'estat turc, on el control és dels gihadistes i la població està sota la pressió de l'enemic. Per descomptat, l'HPC també té la responsabilitat. Tanmateix, no podem dir res més concret sobre aquests àmbits. Enfortir la lluita contra els ocupants, lluitar contra l'enemic al nostre país, aquests són els nostres principals deures. Aquest deure també s'aplica als territoris ocupats. Les persones que hi viuen també coneixen la seva feina, deures i responsabilitats.

Per què es va escollir aquesta forma d'autodefensa i quina és la composició de les forces?

Less HPC van néixer per necessitat. Quan el règim sirià estava al poder i governava la regió de Rojava, la defensa civil no estava al mateix nivell que avui. En aquella època, actuava com a milícia per defensar el poble. Això sí, l'organització no era oberta, ni tenia centres clars. No estava estructurat com una institució i la seva organització era feble. Quan l'IS va atacar, els problemes es van fer evidents. No hi havia ordre, el sistema no funcionava, el futur no estava clar. Les vides de les persones estaven en perill, els seus anys d'esforç es van desfer, les seves cases destruïdes.

Quan els islamistes van atacar les ciutats de Rojava, van voler fer el mateix que havien fet a Síria. En aquesta situació, la gent es trobava amb el problema de la protecció. D'una banda, per les zones on els islamistes anaven guanyant terreny i la guerra que estaven fent contra el règim sirià, i de l'altra, pels atacs a civils, els assassinats, segrests, tortures, violacions i robatoris. de propietat comunitària, van sorgir problemes de seguretat i així es va construir les HPC.

Perquè on hi ha perill cal vetllar per la protecció de la comunitat. És aquí on calen les institucions d'autodefensa. Bàsicament, aquesta organització és necessària no només pels atacs que tenen lloc, sinó que la mera probabilitat d'un atac legitima la seva creació. Els grans estats, per exemple, han establert aquestes institucions. Segons la situació, a més de la defensa, també se'ls encarrega la tasca de prendre mesures per protegir les persones en cas de desastres. En alguns països, per exemple s'anomenen defensa civil. Per descomptat, la situació social és un motiu per a la creació d'una institució així, però l'essencial és la comprensió de la defensa del poble i del país, i això és universal. Si el poble kurd no hagués establert l'HPC abans de la revolució, no hi hauria coneixements bàsics sobre les seves tasques. A més, hi ha molts coneixements que es van adquirir sota les dificultats de l'ocupació. Aquesta institució ha de ser protegida i reforçada de cara al futur per garantir la protecció del país i la seva gent. D'altra banda, l'existència de l'HPC no és un obstacle per a les institucions de seguretat com les YPG/YPJ, però es complementen.

No hi ha altres forces sota el paraigua de l'HPC. Són una institució separada, amb la seva pròpia organització. Bàsicament treuen la seva força i poder de la població. Segons la seva comprensió, l'autodefensa s'organitza de manera autònoma. La tasca de l'HPC implica persones de tots els sectors de la societat, joves i grans, i de tots els gèneres. La protecció dels llocs històrics, així com les terres agrícoles i la producció també es troben entre les tasques de les HPC.

Per descomptat, això no vol dir que no tinguin relacions amb altres institucions. Estan adscrits al Ministeri de Defensa de l'Autonomia Democràtica. També estan vinculats a les Forces Democràtiques de Defensa i tenen tasques coordinades de seguretat i defensa. D'acord amb els requisits de, per exemple, les comissions econòmiques i agràries, també hi ha cooperació amb aquestes.


Per què existeix l'HPC juntament amb el YPJ/YPG?

Les YPG/YPJ funcionen com a defensa i com a força militar, compleixen amb el seu deure i tenen la responsabilitat de tot el país. Estan organitzats de manera militar, per tant són forces professionals, amb tasques i responsabilitats purament militars. No poden participar en els afers quotidians de la societat, perquè no totes les tasques de protecció poden ser realitzades per ells sols. La defensa de la terra i la població és una tasca integral.

Les HPC donen suport a les YPG/YPJ a la guerra. Es complementen mútuament. Quan les YPG/YPJ lluiten en primera línia, l'HPC assumeix la tasca de proporcionar seguretat a les ciutats. Les HPC estan presents a les comunitats diàriament. Estan preparats per intervenir en qualsevol moment i en qualsevol lloc, de manera que sempre poden intervenir. En l'àmbit de la defensa, es pot fer la seva pròpia tasca econòmica, agrícola i organitzativa. En definitiva, les funcions de cada institució són diferents. Un no substitueix l'altre. Tanmateix, poden complementar-se.


Quina és la feina diària de l'HPC? Què fan?

Les activitats públiques i quotidianes estan entrellaçades. Els centres HPC es troben a totes les ciutats. Els nostres membres de les comunas visiten barris i zones properes als nostres centres segons sigui necessari i quan sorgeixin problemes. Això es deu al fet que els HPC estan en contacte amb la població com a part de la seva feina i també col·laboren amb ella. Segons els requisits de seguretat, la planificació i les patrulles es fan conjuntament amb els Asayîş [cossos de seguretat de l'administració autonòmica]. Els torns de control també es realitzen conjuntament. Tot això són tasques diàries. Quan els Asayîş proporcionen seguretat en els esdeveniments, els HPC també fan la seva part. La protecció d'algunes institucions la proporciona l'HPC. Protegeixen els barris i els carrers cada dia. Així mateix, hi ha activitats educatives periòdiques per als seus membres.

Homes i dones fan aquesta feina per igual. Totes les patrulles, protecció en manifestacions, concentracions, etc. són de la seva responsabilitat. Les dones participen en el treball, també reben educació especial. De la mateixa manera, participen en totes les activitats de defensa.

A les HPC hi participen tots els veïns dels barris o pobles? Quin és el percentatge de la població civil?

La protecció de la comunitat és un deure de la mateixa població. El nom de la nostra organització ho deixa clar. És cert quan diem que els HPC els va construir la mateixa societat. Això significa realment tota la societat. Home i dona, àvia i avi, de petits a grans poden ocupar el seu lloc en la defensa i organització de l'HPC. Els nostres membres inclouen, per exemple, metges, pagesos, polítics, treballadors, estudiants, mestresses de casa, en definitiva, gent de tots els àmbits de la vida. Tots ells poden participar en el nostre treball. Per això no està malament quan diem: els HPC són les persones.

La participació és gran. Gairebé no hi ha pobles ni barris on no s'organitzin els HPC. Ens truquen a la porta els que consideren la defensa del país com el seu deure. Com s'ha esmentat anteriorment, hi ha algunes persones que no poden renunciar a la seva feina diària i participar en treballs militars professionals. Però tots poden trobar un lloc a l'HPC. Sobre la qüestió de quanta gent està organitzada a les HPC, no podem donar informació exacta. Però podem dir que on hi ha gent, hi ha les HPC.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada