divendres, 24 de desembre del 2021

"Esperem més, potser no és mort, aquest pres malalt", una revista satírica ironitza sobre la terrible situació dels presos a Turquia


La revista satírica turca LeMan presenta a la seva portada la situació que s'enfronten els presoners greument malalts a Turquia. La revista va informar que hi ha 1.605 presoners malalts a Turquia, 604 dels quals estan greument malalts.

Dos guàrdies de la presó que vénen a prendre el cos d'un reclús mort a la presó apareixen a la imatge de portada de la revista. "Què més és l'infern sinó un món que ha perdut la consciència!", era el titular de LeMan. En la caricatura, apareix un dels guàrdies entrant a la cel·la de la presó dient: "Esperem més, potser no és mort, aquest pres malalt" a l'altre guàrdia, mentre que la resposta de l'altre guàrdia diu: "Crec que està mort, posem-lo a la llitera".

A la part inferior de la caricatura, també s'afirma que 59 presoners malalts han mort a les presons des de principis del 2020 a Turquia. A més, la portada afegeix: “El copresident de l'Organització de Drets Humans (IHD), l'advocat Eren Keskin, va afirmar que '1.605 detinguts malalts, 604 dels quals ho estaven greument, viuen abandonats a la seva sort. pels informes de l'Institut de Medicina Forense”. L'Associació de Drets Humans (İnsan Hakları Derneği) va ser fundada el 17 de juliol de 1986 per 98 defensors dels drets humans. L'IHD es va fundar en temps foscos provocats pel cop d'estat militar del 12 de setembre de 1980. Després del cop militar, es van produir tantes violacions dels drets i llibertats humans fonamentals. Per exemple; es van intensificar els actes de tortura comesos sota custòdia policial i a les presons; les morts es van fer cada cop més freqüents; es van prohibir els partits polítics, les associacions i els sindicats i els seus executius van ser empresonats.

L'informe de IHD afirma que 27 presos malalts van morir a les presons l'any 2020. Només durant els tres primers mesos del 2021, 13 presos malalts van perdre la vida entre reixes i un detingut greument malalt va morir a l'hospital poc després del seu alliberament. Actualment hi ha 1.605 presoners malalts entre reixes, 604 dels quals, segons es diu, estan greument malalts. Els Instituts de Medicina Forense (ATK) de Turquia es troben al centre dels mecanismes legals que decideixen sobre l'alliberament o no dels presos malalts a Turquia. No obstant això, diversos defensors dels drets humans han afirmat repetidament que els informes de l'Institut de Medicina Forense són esbiaixats i que la institució pren decisions basades en ordres del govern.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada