dijous, 2 de març de 2017

L'ONU declara "crims de guerra" els atacs de l'oposició siriana contra els barris kurds d'Alep

Precisament els autors d'aquells atacs, com la Brigada Nuraddin Al Zenki, creada i finançada per Turquia, són ara atacant Manbij. Una vegada van abandonar Alep van ser traslladats cap a Idlib, van creuar per territori turc i van ser infiltrats pel govern d'Erdogan a Síria per Jarablus. Amb ells hi ha la Brigada Sultan Murad, també formada per turcmans del Free Syrian Army (FSA) o el grup islamista Ahrar al Sham.

Aquestes faccions de l'oposició siriana, van presentar-se com a víctimes del setge d'Alep mentre bombardejaven zones civils neutrals kurdes, en especial el barri de Skeihk Maqsud (o Şex Maqsud). L'informe de l'ONU considera provat que, des de l'abril de 2016 i fins el desembre del mateix any quan va caure Alep est, es van cometre crims de guerra:

"A part dels atacs amb coets dirigits a les zones habitades per civils, el foc de franctiradors amb fusells de precisió de posicions dels grups armats a l'est de la ciutat d'Alep va causar nombroses víctimes.

La situació general en l'enclavament kurd segueix sent precària; hi ha greu escassetat d'aigua i electricitat, i la majoria de la població subsisteix amb generadors i pous.

Mentre que els atacs contra Sheikh Maqsoud van disminuir durant el període objecte d'examen (en comparació amb principis d'any, a causa del setge), va ser en aquest context que els grups armats van atacar deliberadament barris civils de l'enclavament kurd, matant i mutilant a desenes de civils", va dir l'informe de l'ONU.

"Aquests actes constitueixen  crims de guerra en forma d'atacs que es dirigeixen contra una població civil". L'informe considera també provades les violacions de drets humans per part de les tropes lleials a Àssad però en cap cas ha trobat violació alguna per part de les milícies kurdes que defensaven el barri, les YPG/YPJ.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada