dilluns, 1 de maig del 2017

El partit yezidi PADÊ ja és legal a l'IraqEl Partiya Azadi û Demokrasiya Êzidiyan (PADÊ, Partit de la Democràcia i la Llibertat Yezidi) va ser legalitzat, formalment, ahir 30 d'abril pel Parlament iraquià. Ara podrà presentar-se a les eleccions així com obrir seus al Kurdistan iraquià malgrat l'oposició de l'administració del president autònom Masud Barzani.

Qui és el PADÊ?

Es tracta del nou partit dels yezidi propers a la Confederació de Comunitats del Kurdistan (KCK) tot i que, formalment, no n'és membre. Va ser fundat arran de la 6ª conferència del Moviment per la Llibertat i la Democràcia Yezidi (Tevgera Demokratîk û Azad a Êzidiyan, TEVDA), celebrada a l'Iraq el juny de 2016. El TEVDA dóna suport a les milícies yezidi que van protegir Shengal quan, l'any 2014, va ser atacada per l'Estat Islàmic. Es tracta de Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal), Yekinêyen Jinên Şengalê (Unidades de Mujeres de Shengal, YJŞ) o Yekinêyen Jinên Êzidxan (Unitats de Dones de la Terra Yezidi, YJÊ).
La retirada de les forces properes al Partit Democràtic del Kurdistan (PDK), lleial als Barzani, va deslegitimar aquesta formació davant part de la població yezidi. Coneguda pel seu tradicionalisme, aquesta població, era propera fins llavors al PDK. L'activista Nadia Mirad, reconeguda internacionalment, n'és un exemple. Murad ha adoptat postures properes al PDK en canvi, s'ha negat a mostrar el mínim reconeixement al PKK en cap de les seves intervencions. Fins i tot ignora les milícies yezidi properes al PKK.

En canvi, el PKK va formar aquestes milícies i va desplegar-se, amb ajuda de les YPG/YPJ sirianes, a Shengal. La retirada d'uns i l'arribada dels altres va invertir l'escenari a la zona yezidi. El PKK va armar els yezidi i va promoure el seu autogovern, que ara defensa el PADÊ. El PDK es va retirar i va apostar per integrar-los, gairebé a la força, al Kurdistan autònom. Bagdad ha optat per donar suport als primers, afeblint així al seu rival Barzani. De fet les milícies yezidi reben assignacions econòmiques del govern central.

El Partit Democràtic Êzidî, afí al PDK, i el Moviment Êzidî, seran els rivals del PADÊ a la zona on la política, hauria de deixar pas a les armes car, cada formació té les seves pròpies milícies. En el darrer cas de les Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal).
.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada