dimarts, 3 d’abril del 2018

Quants combatents tenen les forces kurdes de l'Iraq i Síria?

Actualment hi ha diversos grups armats al Kurdistan de l'Iraq i Síria. És difícil saber la seva composició doncs no es coneixen amb detall les dades internes donada la situació al front. La més coneguda darrerament són les Yekîneyên Parastina Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) que segons el seu portaveu Redur Xelil o Khalil totalitzen 35.000 milicians/es dels que una tercera part són dones de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ). L'analista Robert Olson ascendeix, en un article recent, a 65.000 els membres de les dues milícies kurdes de Síria.

A Kobanê les YPG/YPJ han rebut l'ajuda de Jabhat Al-Akrad, formació kurda propera al Free Syrian Army (FSA) oposat a al-Àssad. Jabhat Al-Akrad, literalment Front Kurd en àrab, va quantificar en 7.000 els seus membres l'any 2.013 però és molt probable que avui no arribin ni a la meitat. Amb Jabhat Al-Akrad hi havia també a Kobanê les HPG del PKK.


Les YPG/YPJ no està coordinada amb el PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan) tot i que comparteixen molts punts de vista. La guerrilla del PKK, anomenada Hêzên Parastina Gel (HPG, Forces de Defensa Popular) tindria uns centenars de milicians/es desplegats/des a Síria. A Kobanê serien uns 800. Una xifra similar estaria destacada a la zona de Sinjar i entre 100 i 300 a Kirkuk. A Sinjar hi havia una força combinada de 2.000 membres formada pels guerrillers del PKK, les dues milícies yezidi i peshmerga, abans de l'ofensiva de desembre.

Aquestes dues milícies yezidi són les Yekîneyên BerxwedanêŞengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal) amb un centenar de membres i les Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal) que totalitzarien 300 membres.

Sense cap mena de dubte els peshmerga són la força més potent en armes i membres. De fet són un exèrcit regular ja que l'exèrcit iraquià té vetada l'entrada al Kurdistan iraquià. La seva magnitud en realitat és desconeguda. Segons Reuters arriben als 200.000 membres, per la BBC són 190.000. El juny The Guardian rebaixava a 80.000 els efectius de les Forces Peshmerga, una xifra molt més realista. El mateix The Guardian xifrava en 250.000 els membres de l'exèrcit iraquià incloent-hi 35.000 kurds peshmerga.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada