dissabte, 15 de juny del 2019

El PEN Internacional denuncia la detenció de Zara Mohammadi, professora de llengua kurda a l'Iran

El PEN Internacional condemna fermament la detenció de Zara Mohammadi, professora de llengua kurda, des del seu arrest a casa seva el 23 de maig de 2019 per agents de seguretat iranians que van confiscar el seu telèfon i ordinador. Mohammadi ha estat arrestada juntament amb els seus dos col·legues, Edris Minbari i Rebwar Minbari, a causa de les seves activitats de voluntariat en l’ensenyament de la lectura i escriptura de nens kurds a la seva llengua materna. El 25 de maig, Minbari i Minbari han estat posats en llibertat, però Mohammadi va ser mantingut incomunicat durant uns dies. Després ha estat traslladada a una presó de Sina, on actualment està detinguda.

"El Comitè de Traducció i Drets Lingüístics de PEN Internacional deplora la detenció per part de les autoritats iranianes de la Sra. Zara Mohammadi, professora voluntària en llengua kurda, i demana el seu immediat i incondicional alliberament. Les autoritats estatals a l'Iran i en altres llocs han d'entendre que la diversitat de cultures i llengües és un actiu per a qualsevol país i que la repressió dels drets lingüístics de les minories és un signe de la debilitat de l'estat en qüestió i un intent de sufocar la llibertat i els drets humans bàsics. . "- Simona Škrabec, presidenta del Comitè de traducció i drets lingüístics de PEN Internacional.

En relació amb l’arrest de Mohammadi, un comunicat publicat pel PEN kurd el 30 de maig de 2019 assenyala que: "La llengua materna en l’educació i l’estudi és un dels drets clau per als éssers humans i no és acceptable que s’hi neguin, es deixin de banda o es posposin. els éssers han de tenir el dret a aprendre i ensenyar-se en la seva llengua materna, ja que es creu que la gent pot expressar-se i aconseguir un progrés molt millor quan se'ls ensenya en la seva llengua materna ".

Zara Mohammedi Sarawala, de 29 anys, és una habitant de Sina / Sanandaj, una ciutat kurd iranià. Té un màster en camp geopolític de la Universitat Birjand a l'Iran. Mohammedi, en col·laboració amb el Consell de Nozhin a la ciutat de Sanandaj i els pobles al seu voltant, va ensenyar a centenars de nens kurds a llegir i escriure en la seva llengua materna, mentre que les autoritats iranianes continuen imposant restriccions a l'aprenentatge de la llengua kurda.

PEN Internacional ha estat a l'avantguarda de la campanya per garantir la protecció i la promoció de la diversitat lingüística. El Manifest de Girona, una eina per facilitar la difusió i la implementació de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, va ser desenvolupada pel Comitè de Traducció i Drets Lingüístics de PEN Internacional el maig de 2011, quinze anys després de liderar una coalició de societats civils i organitzacions internacionals. (inclosa la UNESCO) va desenvolupar la DUDL a la Conferència Mundial sobre Drets Lingüístics de 1996 a Barcelona.

Per a més informació, poseu-vos en contacte amb Nael Georges, PEN International, Koops Mill Mews, 162-164 Abbey Street, Londres SE1 2AN | Tel: +44 (0) 207 405 0338 | Correu electrònic: Nael.Georges@pen-international.org

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada