dimecres, 16 d’abril del 2014

Incidents a la Universitat de Dicle entre islamistes turcs i estudiants kurds

Membres del moviment islamista turc Hür Dava Partisi (Hüda-Par) van atacar el passat 7 d'abril estudiants kurds de la Universitat de Dicle. El Hüda-Par, o partit de la causa lliure, és l'hereu del moviment Hizbollah o Partit de Déu. Cal, però, no confondre'l amb el moviment xiïta del mateix nom actiu al Líban. Hizbollah va protagonitzar una campanya armada contra el moviment d'alliberament kurd els anys noranta assassinant mig miler de membres del PKK i fent desaparèixer uns altres 200. Els periodistes que denunciaven els seus vincles amb l'Estat turc també foren objectius de les seves accions.                                 Estudiants kurds, els agredits, essent detinguts per la policia turca

A partir de l'any 2000 va dirigir els seus atemptats contra empresaris i elements de l'Estat. Fou llavors quan Turquia va esclafar el moviment detenint-ne els màxims responsables. L'any 2002 va abandonar la violència formalment i va convertir-se en Hüda-Par una dècada després. La seva prioritat ha estat fer de contrapès al kurd BDP a les regions del Kurdistan turc.


                                    Estudiant kurd reprimit pels serveis secrets turcs a Dicle. Li van trencar un braç.

L'atac de dilluns, doncs, és una més de les accions d'aquest grup contra el moviment nacional kurd. Els estudiants atacats no només no foren protegits per la policia turca sinó que foren durament reprimits al protestar contra les agressions. La policia va ferir greument els estudiants kurds i va prohibir tota concentració o marxa de protesta contra les agressions. Va arribar a desplegar helicòpters i llençar gas lacrimogen. Com a mínim s'han detingut 62 estudiants.


Fotos: @Hevallo0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada