dissabte, 26 d’abril del 2014

Turquia accepta per primera vegada un partit amb el mot Kurdistan


La paraula, tants anys prohibida, a Turquia: "Kurdistan", per primera vegada formarà part del nom d'un partit legal. Es tracta del Partiya Demokrata Kurdistan Turkiyê (PDK-T). La nova formació s'inspira en el Partit Demòcrata del Kurdistan (PDK) que governa actualment al Kurdistan iraquià.

Les relacions entre aquest partit i el govern turc són actualment excel·lents. Aquest és el motiu principal de que Ankara hagi accedit a l'ús del mot Kurdistan en el nom oficial de la formació. El segon motiu és que el PDK-T vol presentar-se com una alternativa moderada front l'il·legal Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) o bé el legal Partit de la Pau i la Democràcia (BDP). Malgrat això el PDK-T també demana una independència pel Kurdistan turc amb capital a Amed / Diyarbakir. El seu màxim dirigent és Mehmet Emin Kardas qui ha afirmat que "Només la independència pot protegir els kurds, més que la supremacia turca, àrab o persa".

La notícia arriba només una desena de dies després que el govern turc denegués a una associació d'empresaris la seva legalització. L'argument era que duien el mot Kurdistan en el seu nom i aquest terme és inconstitucional. A principi d'any es va denegar l'autorització a un grup estudiantil que volia anomenar-se Moviment del Jovent de Kurdistan.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada