dimarts, 22 d’abril del 2014

Petició parlamentària per restituir els drets dels yezidi a Turquia

Els Yezidi són els seguidors de la religió anomenada yezidisme. És tracta d'un culte sincrètic que barreja les religions preislàmiques kurdes amb l'islam sufí (1). Ells mateixos s'anomenen Ezidi. L'origen del terme no és clar però provindria del persa Yazata (Déu) o bé del kurd Yezdan o Ezid termes per denominar Déu o manar. La llengua sagrada dels yezidis és el kurd en el seu dialecte kurmanji.

Temple de Chermera a Sindjar (Kurdistan Iraquià) amb les tradicionals cúpules yezidis

Al Kurdistan turc viuen a la zona de Tur Abdin però la immensa majoria han emigrat cap a Alemanya on hi viuen uns 40.000 refugiats yezidi. Dels 80.000 yezidis que hi havia vers 1970 en resten només 400 a les províncies d'Urfa, Batman, Mardin i Diyarbakir.


La diputada del Baris ve Demokrasi Partisi o Partit de la Pau i la Democràcia (BDP) Ayla Akat Ata, ha presentat al Parlament turc una petició per a restaurar-los els seus drets, protegir el seu culte, identitat, cultura i obrir una investigació per aclarir el procés de violència que han patit duent a la seva assimilació. Ayla Akat Ata ha reclamat una compensació legal pels patiments que han sofert els yezidi. Això afectaria als yezidi residents a Turquia o a les desenes de milers que viuen a Alemanya.
______________________________________________________________
(1) El sufisme és una línia de pensament i pràctica religiosa islàmica de caràcter místico-esotèric. El seu objectiu és accedir a Déu però no mitjançant les estrictes normes de l'islam sinó directament ja sigui a través de l'ascetisme, ordres monàstics o de cavalleria, l'espiritualitat o la veneració a sants. S'organitza en ordres religioses o germandats.


Informe de Kurdiscat sobre els Yezidi.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada