dilluns, 21 d’abril del 2014

Jabhat Al Akrad: "Hem passat de 2 a 41 brigades en un any"

El periodista de Firat News, Bahoz Deniz, ha visitat la caserna central del Front Kurd i ha parlat amb el comandant general de l’organització, Haji Ahmed al Kurdi qui no permet que se li facin fotografies. Aquestes són les seves declaracions:

"Jabhat Al Akrad és un projecte per una “Síria Democràtica”. No som com les Unitats de Defensa Popular (YPG) kurdes que tenen com a objectiu ser la força de defensa nacional del Kurdistan de Síria (Rojava) i du a terme les seves activitats al Kurdistan. Per la nostra part actuem a la totalitat del territori sirià. En el marc del nostre procés de fundació vam dialogar amb gairebé tots els cercles, explicant-los el nostre projecte i preguntant per la seva opinió. Vam anunciar la nostra formació el 20 de febrer de 2.013.

Al Akrad no consisteix d’una organització formada per només kurds. Implica combatents de totes les creences i nacions. L’objectiu fundacional és defensar tots els kurds que viuen fora del Kurdistan sirià i tots aquells que demanen ajuda i al mateix temps prendre part a la revolució amb el nostre propi nom i sota el paraigua del Free Syrian Army. Els àrabs anomenen els kurds “Ekrad”, aquest és el motiu pel que el nostre nom és Jabhat Al Akrad, Front Kurd en d’altres paraules. Vam escollir deliberadament el mot kurd per explicitar que som presents amb la nostra identitat, kurda, i no actuem depenent d’altres grups.Vam crear la nostra primera organització a la regió d’Azaz* i els primers combatents eren joves kurds.

L’èxit militar de les YPG al Kurdistan sirià també ha tingut el seu efecte en els joves kurds de fora de Rojava i els ha dut a unir-se a les nostres files de forma important. Vam iniciar la nostra lluita amb dues brigades i hem incrementat a 41 en un curt espai de temps. Joves que no són kurds i d’altres nacions i grups de fe també s’hi ha unit en els darrers temps. Ara som capaços de dur a terme les nostres accions a totes les regions de Síria amb milers de milicians. Som capaços de desplegar la nostra força a totes les àrees on lluitem, i hem esdevingut una força a prendre en compte."

* EK va expulsar els fonamentalistes d'ISIS en una ofensiva el gener de 2014 amb d'altres forces.


Sobre Jabhat Al Akrad (EK):

Jabhat al-Akrad o Front Kurd era una brigada del Free Syrian Army (FSA), essent aquest la principal formació militar d’oposició al govern sirià. Després de la seva fundació, l’any 2011, l’FSA va anar perdent terreny amb l’aparició de moviments armats islamistes. L’FSA és essencialment secular i té un fort component de nacionalisme àrab.

Jabhat al-Akrad és una reducció del nom complet: Brigada del Front Kurd per a Protegir el Poble Sirià. En kurd se la coneix com Cebhet El-Ekrad amb les sigles EK. Les seves àrees d’actuació han estat a les regions d’Alep i Raqqa. En concret a les àrees mixtes on hi convien població àrab amb kurda. Les zones de majoria kurda, en canvi, són cobertes per la seva milícia aliada; les Unitats de Defensa Popular (YPG).

Quan l’estiu de 2013 els islamistes van iniciar una ofensiva contra el Kurdistan sirià i la milícia de l’YPG, van ser segrestats i executats civils kurds, bloquejades les àrees kurdes en forma de setge. Llavors el Free Syrian Army va adoptar una posició de certa connivència contra els kurds. Això va provocar un distanciament entre Jabhat al-Akrad i l’FSA.

El 16 d’agost de 2013 l’FSA anunciava l’expulsió de Jabhat al-Akrad acusant-lo de tenir vincles amb el Partit de Treballadors del Kurdistan. Els comandants de Jabhat al-Akrad van respondre dient que l’FSA havia estat segrestat pels jihadistes. En aquells moments Jabhat al-Akrad va reivindicar que tenia uns 7.000 combatents i es va fer fort a zones d’Alep i Raqqa. En aquesta darrera va actuar en especial a Tel Abyad, just a la frontera amb Turquia. Malgrat tot l'organització va anar desapareixent de l'escenari.  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada