dimarts, 15 d’abril del 2014

26è aniversari de la Campanya d'Anfal


Es compleixen 26 anys de la campanya d'Anfal. Literalment significa botí de guerra. Els Parlaments suec, noruec i britànic l'han reconegut oficialment com un genocidi.

Es va desenvolupar entre 1988 i 1989 al Kurdistan iraquià menada pel govern dirigit per Saddam Hussein del partit Baas. El seu màxim responsable fou el cosí de Hussein Ali Hassan Al-Majid 'Alí el Químic'. Les xifres de la campanya foren esgarrifoses:

- Destrucció de 4.500 viles kurdes i una trentena d'assíries
- 250 viles, foren atacades amb armes químiques
- Desplaçament d'un milió de persones (el total de la població de la zona era de tres milions i mig)
- Segons la posterior investigació del nou govern iraquià van ser mortes 180.000 persones
- Es van desplegar 200.000 soldats iraquians contra uns 10.000 guerrillers kurds

El primer atac amb armes químiques es va dirigir contra la ciutat d'Halabja. Hi van morir unes 4.500 persones en poques hores. A partir de llavors van anar sent ocupades les viles kurdes. Deportada la població cap a Kirkuk on era tancada en camps de concentració i executada la masculina de forma massiva.

La ciutat kurda de Kirkuk fou objecte d'una substitució de població massiva. Els kurds foren expulsats i substituïts per població àrab de baixa extracció social que rebia els béns dels expropiats. D'aquesta manera Kirkuk des de llavors ha passat a ser una població de clara majoria àrab sense que s'hagi fet cap gest per retornar a la població kurda allò que se li va robar.

Cap Estat va censurar la campanya d'Anfal. No fou fins cal caiguda del règim baaista que Saddam Hussein foren jutjats pel crim de genocidi i executats. El primer l'any 2006 per una altra matança i el segon l'any 2010.

Per a saber-ne més:

Informe de Human Rights Watch
Gendercide
Alliance for Kurdish Rights
Genocide in Iraq
UK KRG

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada