dimarts, 13 de maig del 2014

Estranys moviments al PJAK de l'Iran

Si el 5 de maig es es presentava KODAR, l'Organització de la Societat Lliure i Democràtica del Kurdistan Est amb la  proposta de la nova formació és establir un diàleg amb el govern iranià, ara els moviments són dins el Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK) o Partit de la Vida Lliure de Kurdistan, una de les principals formacions kurdes a l'Iran.

Ja la posició del PJAK envers KODAR no va quedar nítida. El partit no s'hi integrarà, va afirmar Rizan Javid, dient que "molts membres de KODAR han lluitat pel PJAK, però la resta del PJAK anunciarà la seva posició sobre si s'hi incorpora en els propers dies".

Fundat l’any 2007, el Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK), és membre de la Confederació Democràtica del Kurdistan (KCK) impulsada pel PKK de Turquia. Curiosament la KCK s'ha reunit recentment amb el partit kurd més veterà de l'Iran, Partî Dêmokratî Kurdistanî Êran o Partit Democràtic del Kurdistan de l'Iran (PDKI). El Partî Dêmokratî Kurdistanî Êran (PDKI) es va fundar l’any 1957 i és la principal del moviment kurd iranià. La dirigeix Mustafa Hijri. Té un programa federalista i socialdemòcrata. Fins ara l'interlocutor de la KCK a l'Iran era el PJAK però aquest pas es pot interpretar o bé com una obertura de la Confederació o bé com un allunyament al PJAK.

Abdul Rahman Haji Ahmadi, ha dirigit el PJAK des de l'any 2.004 quan encara no era un partit polític

La situació esdevé més estranya en saber-se que el PJAK ha decidir substituir el seu màxim dirigent. I de la manera com ho ha fet. Mitjançant una votació secreta i sense designar-ne cap successor. Abdul Rahman Haji Ahmadi ha estat el màxim dirigent del PJAK els darrers 10 anys i no se'n saben els motius de la seva substitució. Viu a Colònia (Alemanya) on fou detingut l'any 2.010 essent alliberat poc després. L'únic que ha transcendit són els noms dels 4 candidats a succeir-lo:  Avin Zilan, Avindar Urmia, Rizan Javid, and Revar Abdanan. Que Javid hagi anunciat la fundació de KODAR enmig del procés de votació pot significar el perill d'una escissió a la formació kurdo-iraniana.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada