divendres, 23 de maig del 2014

Un advocat de drets humans kurd condemnat a presó a Iran


L'advocat kurd Masoud Shamsinejad ha estat condemnat a quatre mesos de presó acusat de fer propaganda contra l'Estat i pertinença a un grup il·legal. En realitat el lletrat ha defensat militants de la causa kurda com a part de la seva feina i la suposada "propaganda" ha estat informar al relator de les Nacions Unides la situació de manca de drets humans a l'Estat teocràtic. De fet se l'acusa de concedir entrevistes a mitjans estrangers (!). La seva militància ha estat en defensa dels drets humans com a advocat i com a professor universitari.El maig de 2.013 Shamsinejad ja fou capturat i el seu interrogatori va durar 33 dies llavors essent alliberat després de pagar prop de 300.000 € de fiança.

Entre els casos on ha actuat de defensor hi ha els de Habibollah Golparipour, Ali Afshari, and Razgar (Habib) Afshari. Habibollah Golparipour fou executat a la forca el passat mes d'octubre de 2.013 conjuntament amb setze presos polítics balutxis. El setembre de 2007 la policia iraniana l'havia detingut i va començar un rosari de trasllats a centres de detenció i tortures físiques i psicològiques. El març de 2009 un tribunal del règim teocràtic el va condemnar a mort. El seu judici va durar cinc minuts. Golparipour fou condemnat per "enemistat amb Déu", de ser membre del PJAK (Partit de la Vida Lliure Kurda) i organitzar les Mares per la Pau Kurdes a Mahabad. El febrer de 2011 va realitzar una vaga de fam i el seu cas fou dut a la Cort Suprema que el va confirmar. Una campanya per salvar la seva vida va organitzar-se enmig de la indiferència internacional.

El cas dels germans Afhsari és notori per la seva vaga de fam iniciada aquest mes d'abril. Foren detinguts l'any 2.010 i condemnats a mort el 16 de gener de 2.012. Actualment són en règim de confinament davant la protesta pacífica que fan on demanen una revisió del seu judici.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada