dilluns, 11 d’agost del 2014

El candidat kurd a la presidència de Turquia frega el 10 %

Selahattin Demirtas (10.04.1973), candidat kurd a la presidència de Turquia, ha aconseguit un molt bon resultat. És la primera vegada que el moviment kurd presenta un candidat a les eleccions presidencials. De fet és la primera vegada que Turquia vota un president i ho ha fet en el marc de l'obertura del candidat guanyador l'islamista moderat Recep Tayyip Erdogan que ha aconseguit un 52 % dels vots. El tercer candidat Ekmeleddin İhsanoğlu era la cara amable d'una coalició sui generis impulsada pel social-demòcrata CHP, kemalista (nacionalista turc) i els ultres nacionalistes de l'MHP.

La campanya de Demirtas pesentava una aliança entre el principal partit kurd legal, el BDP, i el seu aliat turc, l'HDP (Halklarin Demokratik Partisi, Partit Popular Democràtic). Fundat l'any 2012 l'HDP ha aconseguit unificar diverses formacions de l'extrema esquerra turca: trostkistes, marxistes-leninistes, i socialistes revolucionaris). Demirtas ha aconseguit 3.800.000 vots que suposen un 9,72 % i ha vençut a 11 províncies kurdes de Turquia.

Aquests resultats, sota el nostre punt de vista, reforcen el procés de pau que va endegar el propi Erdogan del desembre de 2012 sot el nom de "procés de solució". HDP ha augmentat els seus resultats com demostra la comparativa feta per Firat News.


Selahattin Demirtas, el candidat pro kurd, ha obtingut un 9% a les eleccions presidencials.Guanya a zones en verd. Les vermelles són dels nacionalistes turcs (dreta i esquerra s'han presentat plegades) i taronja els islamistes.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada