diumenge, 10 d’agost del 2014

Comiat a la periodista Deniz Firat

Deniz Firat era una periodista kurda especialitzada en fotografia. També formava part de les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG), vinculades al Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK). El dia 3 d'agost els fonamentalistes van ocupar Sinjar provocant la fugida de 200.000 kurds de la ciutat. Davant la incapacitat de les Forces Peshmerga (forces regulars kurdes de l'Iraq) per contenir la situació, les HPG van oferir la seva ajuda.


En una ràpida acció les HPG van transportar els seus efectius a Sinjar el 6 d'agost realitzant operacions militars contra IS (que bombardeja els fugitius) i proveint amb aliments i aigua els qui podia. Quatre dies després les HPG havien rescatat 5.000 dels 40.000 yezidis de les muntanyes Sinjar. Un dels punts de xoc fou el camp de Maxmur on es van concentrar una part dels refugiats. IS va llençar una brutal ofensiva el dia 7 contra el camp per tal d'acabar amb els refugiats. Si bé en un primer moment els islamistes van ocupar totes les poblacions del voltant de Maxmur, l'arribada de reforços de les HPG va ajudar a les forces peshmerga a poder-lo evacuar ordenadament i mantenir-lo sobre el seu control. En aquests combats va morir Deniz Firat que tenia per nom de codi 'Heval' el 8 d'agost de 2.014 per foc d'artilleria dels islamistes. Firat treballava emre d'altres pels mitjans Sterk TV, Med NUÇE, Ronahi TV i la Fırat News Agency.
Firat fou traslladada a les bases del PKK i HPG a Kandil on els i les seves companyes li van retre un homenatge el 9 d'agost. Posteriorment fou traslladada a Silopi (Turquia) on una multitud la va rebre aclamant el seu exemple d'entrega en defensa de la nació kurda.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada