divendres, 29 d’agost del 2014

Yezidi: "Ara ens calen més armes que menjar o aigua"


 

Els refugiats yezidi perseguits per Islamic State continuen vivint en condicions horribles. Tot començava el 2 d'agost quan Islamic State of Iraq and Syria (Estat Islàmic d’Iraq i Síria, ISIS) ocupava la localitat de Sinjar, apropant-se a la frontera amb Síria i permetent la connexió amb les seves tropes allà. Sinjar, a més és la zona més important on encara hi resideixen els kurds yezidi una antiga confessió religiosa. ISIS es va fer amb el control de Mossul, a la província de Nínive, el 10 de juny en el seu intent d'apropar-se Bagdad i destruir els santuaris xiïtes del país.

Sinjar, situada a cent quilòmetres a l'oest de la ciutat de Mossul, va caure després de forts enfrontaments amb les forces kurdes, els peshmerga del PDK. Mentre els milicians del PDK fugien les famílies yezidi abandonaven les seves llars tot fugint cap a les muntanyes de la ciutat per por. Por que es confirmada immediatament en comprovar-se que els membres d'ISIS mataven impunement als yezidi pels carrers. El total de fugitius fou de 200.000.


La milícia kurda de Síria obre un corredor humanitàri i du aliments i aigua als fugitius de Sinjar

El dia 8 els Estats Units d'Amèrica començaven a llençar aliments als 40.000 fugitius de Sinjar però molts d'ells no arribaven al seu destí car hi mancava una gestió terrestre que Barack Obama no ha volgut autoritzar. Paral·lelament l'aviació nord americana ha llençat dos atacs aeris més aviats quirúrgics assegurant haver mort un centenar de membres d'IS fet que no s'ha confirmat.

La situació dels yezidi no ha millorat gaire com informava el diari The Guardian el passat 21 d'agost. Amb imatges per satèl·lit el diari britànic informava que molts refugiats són encara amagats a les muntanyes sense mitjans per sobreviure ni forces per moure's. "Els EUA han fet ben poc des del 14 d'agost quan van donar per trencat el setge". El diari recull la voluntat dels joves yezidi de combatre a IS i recuperar la seva ciutat, Sinjar.  Alguns d'ells arriben a afirmar: "Ara ens calen més armes que menjar o aigua". També parlen de la poca efectivitat de l'ajuda dels EUA llençada des d'avions i sense cap distribució organitzada. Segons Metges Sense Fronteres unes 500 famílies yezidi continuen amagades a les muntanyes Sinjar.


Qui són els yezidi?

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada