dimarts, 26 d’agost del 2014

IS guanya 2 milions de $ diaris venent petroli


Així ho afirma Luay al-Khatteeb, fundador de l'Institut d'Energia d'Iraq i consultor del Centre Doha Brookings. L'assessor ha col·laborat amb Middle East Economic Survey, MEED, Interfax, Petroleum Economist, i el Financial Times.

L'analista ha assegurat a la CNN que només amb els pocs camps que controla a la zona de Mossul Islamic State (IS) ja obté recursos suficients per finançar la guerra de forma sobrada. Ha xifrat en dos milions de dòlars. En un mes l'avanç dels islamistes els ha permet duplicar els seus ingressos i, com a efecte, armar-se més i millor. Als camps d'Iraq cal afegir-hi alguns de Síria i fins i tot refineries (de moment només a Síria) que IS continua fent funcionar.

Els fonamentalistes estan venent els seus productes al mercat negre fet que està començant a notar-se al preu del mercat reglat. Segons Luay al-Khatteeb el petroli extret pels fonamentalistes sunnites surt cap a Jordània via Anbar, cap a Turquia via Mossul i cap a Iran per la frontera kurda que han començat a controlar. On tenen més facilitats és a les dues primeres vies. De fet hi ha clars senyals que Turquia deixa oberta la frontera a IS amb notable impunitat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada