dimecres, 13 d’agost del 2014

Milers de yezidi es manifesten a OccidentMilers de membres de la confessió religiosa yezidi es van manifestar dissabte 9 d'agost demanant una intervenció per evitar el seu absolut genocidi.


Les manifestacions s'han realitzat a Washington, Brussel·les i Bielefeld (Alemanya). El dia abans s'havien manifestat a Londres en el mateix sentit. Els Yezidi són els seguidors de la religió anomenada yezidisme. És tracta d'un culte sincrètic que barreja les religions preislàmiques kurdes amb l'islam sufí. Ells mateixos s'anomenen Ezidi. L'origen del terme no és clar però provindria del persa Yazata (Déu) o bé del kurd Yezdan o Ezid termes per denominar Déu o manar.

La majoria de Yezidi no viuen al Pròxim Orient arran de la forta persecució patida pels governs ultra nacionalista turc i del socialisme nacionalista àrab. La majoria dels yezidi que queden viuen a l'Iraq, en especial a la regió de Mossul i Sinjar. El principal centre de culte yezidi és Lalish, a Nineveh, al nord-est de Mossul. Al Kurdistan sirià estan concentrats a al-Djazira i Kurd Dagh on totalitzen entre 15.000 o 5.000 segons Guest.   Al Kurdistan turc viuen a la zona de Tur Abdin però la immensa majoria han emigrat cap a Alemanya on hi viuen uns 40.000 refugiats yezidi. Dels 80.000 yezidi que hi havia vers 1970 en resten només 400 a les províncies d'Urfa, Batman, Mardin i Diyarbakir.

Fora del Kurdistan els yezidi es concentren a la citada Alemanya i al Caucas. Concretament a Geòrgia, Armènia i Rússia.  Geòrgia va acollir milers de refugiats yezidis però els darrers anys els ha anat expulsant cap a Rússia. La majoria de kurds residents a Geòrgia i Armènia són de religió yezidi.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada