dissabte, 9 d’agost del 2014

Els fets de Sinjar i l'Iraq dels darrers dies

Els fets dels darrers dies al Kurdistan iraquià han traslladat l'epicentre de la guerra entre la nació kurda i els fonamentalistes. Si fins ara el front es centrava a Síria aquest s'ha focalitzat a l'Iraq.

Tot començava el 2 d'agost quan Islamic State of Iraq and Syria (Estat Islàmic d’Iraq i Síria, ISIS) ocupava la localitat de Sinjar, apropant-se a la frontera amb Síria i permetent la connexió amb les seves tropes allà. Sinjar, a més és la zona més important on encara hi resideixen els kurds yezidi una antiga confessió religiosa. ISIS es va fer amb el control de Mossul, a la província de Nínive, el 10 de juny en el seu intent d'apropar-se Bagdad i destruir els santuaris xiïtes del país.
Fugitius de Sinjar cap a les muntanyes entre el 3 i el 8 d'agost, la majoria yezidis i amb desenes d'infants morts deshidratats

Sinjar, situada a cent quilòmetres a l'oest de la ciutat de Mossul, va caure després de forts enfrontaments amb les forces kurdes, els peshmerga del PDK. Foren els comandaments d'aquestes unitats els qui van ordenar una retirada sense cap ordre deixant desenes de milers de civils sense protecció. Mentre els milicians del PDK fugien les famílies yezidi abandonaven les seves llars tot fugint cap a les muntanyes de la ciutat per por. Por que es confirmada immediatament en comprovar-se que els membres d'ISIS mataven impunement als yezidi pels carrers. El total de fugitius fou de 200.000. Una gran part van arribar a Arbela, capital de l'autonomia kurda de l'Iraq. Altres foren acollits pels kurds sirians. Es dona la paradoxa que el govern kurd del PDK havia bloquejat la frontera amb el Kurdistan sirià fent una rasa i ordenant un embargament a Rojava (Kurdistan sirià. Ara, els qui havien estat bloquejats han acollit als bloquejadors.

Un dels campaments que va acollir els refugiats fou Maxmur. Doncs bé, ISIS va llençar una brutal ofensiva contra aquest campament que va obligar la milícia kurda a desallotjar-lo (aquesta vegada amb ordre). ISIS va capturar totes les localitats del voltant però l'aliança dels peshmerga amb les dues milícies vinculades al PKK-KCK, les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)
de Síria, i les Hêzên Parastina Gel(Forces de Defensa Popular, HPG) de Turquia, van evitar que Maxmur fou capturada. En canvi els integristes van fer-se amb el control de zones com Zemar, localitat que van arrabassar als kurds al nord-oest de Mossul, el campament de Tamarat al Kabir i els pobles d'Al Hanka, Bardia, Ein al Fars, Nazra, Tel Muz, Kerfer, i Dumiz , els camps petrolers de l'Ain Zala i Batma, limítrofs amb el Kurdistan. En total han capturat 7 camps petrolers i dues refineries.

La guerrilla kurda de Turquia, HPG, arriba a Sinjar duent ajuda humanitària

L'aparició de les milícies HPG i YPG ha estat providencial. Considerades adversaris pel govern kurdo-iraquià de Massud Barzani aquest ha hagut d'acceptar la seva implicació. Els kurds sirians d'YPG van protagonitzar la gran operació de rescat de persones yezidi a les muntanyes de Sinjar duent aliments i aigua i fent un corredor humanitari. Per la seva part les HPG, ala armada del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) de Turquia, va enviar les seves columnes a Maxmur on han estat decisives per evitar una nova derrota.
La milícia kurda de Síria obre un corredor humanitàri i du aliments i aigua als fugitius de Sinjar

El dia 8 els Estats Units d'Amèrica començaven a llençar aliments als 40.000 fugitius de Sinjar però molts d'ells no arribaven al seu destí car hi mancava una gestió terrestre que Barack Obama no ha volgut autoritzar. Paral·lelament l'aviació nordamericana ha llençat dos atacs aeris més aviats cirúrgics assegurant haver mort un centenar de membres d'ISIS fet que no s'ha confirmat.

Per a saber-ne més:

Qui són els yezidi?

El Kurdistan d'Iraq

Els kurds prenen la ciutat de Kirkuk

Inici dels combats entre els peshmerga i l'ISIS

ISIS expulsa els kurds de Mossul

Èxode dels Yezidi a l'Iraq davant l'ultimàtum islamista

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada