dimecres, 6 d’agost del 2014

Els fonamentalistes segresten 35 xabaks

ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham) ha segrestat 35 membres de la confessió xabak de la zona de Mossul. Els segrestats són kurds de la vila de Cezir i entre ells hi ha nens. No és la primera vegada que el grup fonamentalista sunnita segrestat membres d'aquesta confessió religiosa kurda.
Els Xabaks (en anglès Shabakh) són una comunitat religiosa relacionada al mateix temps amb l'islamisme i el cristianisme. Shabakh significa inter relacionat o entrellaçat.

Els xabaks són uns 60.000 a l'Iraq i empren una llengua pròpia turca amb molts elements del kurd gorani. Van patir la repressió dels governs baaistes iraquians que  afirmaven que eren àrabs però ells mateixos qüestionaven: "Si som àrabs, perquè ens deporten i persegueixen com als kurd. Es creu que els xabak van arribar el segle XVII en el marc de les migracions turcmanes de l'època ocupant terres del Kurdistan del sud.

Pels Xabaks l'Alcorà no conté tota la veritat. Les seves creences són sincrètiques i s'apropen a les dels yezidi i els ahl-i hakk. També contenen elements de l'islam sufí. El-Buiruk (Llibre dels Actes exemplars) és el seu text sacre, està escrit en turcman.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada