diumenge, 13 de març del 2022

El líder de l'oposició turca visita el Kurdistan i promet fer la pau amb els kurds

El líder del Cumhuriyet Halk Partisi (CHP, Partit Republicà del Poble) el principal de l'oposició de Turquia va prometre aquest dijous portar la pau als kurds del país, anunciant els principals del seu partit per resoldre el problema del país durant dècades, va informar el diari Cumhuriyet. Les declaracions de Kemal Kılıçdaroğlu arriben durant una rara visita del líder de CHP a la província d'Amed/Diyabakır, de majoria kurda del sud-est del país, com a part del que ha batejat com una "gira de reconciliació". Reconeixent que els kurds de Turquia havien "patit molt", Kılıçdaroğlu va dir que el país necessitava "tranquil·litat, sense importar el cost", segons Cumhuriyet.

Des de 1984, Turquia ha estat atrapada en una lluita contra el Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK). Més de 40.000 persones, la majoria kurdes, han mort en el conflicte que s'ha escampat a través de les fronteres turques, afectant els seus veïns i les seves pròpies poblacions kurdes minoritàries. Els cinc principis de CHP per resoldre el problema kurd inclouen resoldre el problema al parlament, treballar amb corredors seriosos, no tenir agendes o compromisos o moviments ocults que siguin inexplicables per al públic turc i la transparència total en el procés, va dir Kılıçdaroğlu.

Afirmant que el seu partit no ha anat bé a les regions de majoria kurda de Turquia, Kılıçdaroğlu va prometre reformes per obtenir vots kurds en el futur. El líder de CHP també va destacar els problemes relacionats amb la llengua kurda i les operacions militars a la regió, va informar Cumhuriyet, alhora que va prometre resoldre les altes taxes d'atur i pobresa a Amed. Kılıçdaroğlu va dir que cap partit polític del país hauria de ser tancat, en una referència aparent al Partit Democràtic dels Pobles (HDP) prokurd.

L'HDP, el tercer partit més gran de Turquia, s'enfronta al tancament per suposats vincles amb el PKK. El partit nega els càrrecs. La causa contra l'HDP segueix una repressió durant anys contra el partit de l'oposició, en la qual milers dels seus membres han estat jutjats principalment per càrrecs relacionats amb el terrorisme.

Kemal Kilicdaroglu (middle) meets with Kurdish folk singers in Diyarbakir on March 10, 2022. Photo: handout/CHP 

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada