dimarts, 15 de març del 2022

Les milícies recolzades per l'Iran a Deir ez Zor, Síria han introduït hàbits estranys a la zona com el "matrimoni temporal" (prostitució encoberta)

Les milícies recolzades per l'Iran a Deir ez Zor, al nord de Síria han introduït hàbits estranys a la zona com el "matrimoni temporal" enmig de les preocupacions i el descontentament dels civils de la ciutat. El matrimoni temporal (àrab: nikah mut'ah) és ara habitual a la ciutat de Deir ez-Zor a les zones on les forces governamentals tenen el control. Segons el "matrimoni temporal", les noies sirianes de Deir ez-Zor es casen amb membres de milícies recolzades per l'Iran per una quantitat de diners definida. El matrimoni temporal és una antiga pràctica xiïta que uneix l'home i la dona com a marit i dona durant un temps limitat i una quantitat limitada de diners. Tanmateix, la jurisprudència islàmica suní (Fiqh) ho va prohibir. 

Segons els residents de Deir ez-Zor, la majoria dels homes i dones que apliquen el matrimoni temporal són líders o membres de faccions iranianes, treballadors de granges xiïtes i civils amb relacions estretes amb membres xiïtes. Des de principis del 2021, s'han registrat 25 casos de matrimoni temporal amb un termini determinat de tres mesos, segons activistes civils a Deir ez-Zor. 

Les forces del govern sirià i les faccions iranianes controlen les parts occidentals del riu Eufrates començant des de Deir ez-Zor fins a Abu Kamal a l'extrem est de Deir ez-Zor. Les milícies recolzades per l'Iran van penetrar al camp de Deir ez-Zor tan bon punt van controlar la ciutat i el seu camp a l'oest del riu Eufrates el 2017 després de batalles amb membres de l'Estat Islàmic (IS). Després de reforçar la seva presència a la zona, les milícies recolzades per l'Iran van atraure els fills de la regió al xiisme. La majoria de les mesquites van ser traslladades a llocs de xiisme per tal d'implementar una agenda amb l'objectiu de dividir la cohesió social com a mitjans de voluntat o intimidació, segons els residents. 

La gent de Deir ez-Zor està preocupada que l'Iran segueixi estenent-se a la zona i canviant l'estructura de la població introduint diferents tradicions i hàbits i animant la gent a casar-se temporalment. Ali Saleh, de 63 anys, es va traslladar a una altra zona de Deir ez-Zor, que està controlada per les Forces Democràtiques Sirianes (SDF), per evadir les crítiques dels veïns i familiars que van donar al seu fill, membre de les milícies recolzades per l'Iran, s'ha casat amb més d'una noia d'acord amb el matrimoni temporal. “Els meus familiars i la gent del meu poble ja no em respecten perquè el meu fill es va casar amb més d'una noia segons el matrimoni temporal. Ell m'amenaçava d'acceptar el seu matrimoni diverses vegades. No tinc poder per impedir-lo", va dir. Saleh va afegir que les famílies de les noies no poden rebutjar les propostes de matrimoni tret que el pare de la noia tingui una gran influència entre les faccions. Cada pare que es nega a que la seva filla es casi amb un membre de les milícies recolzades per l'Iran està condemnat a ser empresonat i humiliat.

 La majoria dels casos de matrimoni temporal es produeixen "a contracor" sense l'aprovació de les pròpies noies. Les famílies de les noies es posen d'acord en el matrimoni per tal d'aconseguir diners ja que la situació econòmica a Síria és molt difícil. De vegades, la quantitat de diners pagada en el matrimoni temporal arribava als 350.000 SYP (70 €). Contràriament a les tradicions i costums El matrimoni temporal, aprovat per la jurisprudència xiïta basada a Deir ez-Zor, desperta pànic i por entre la població ja que és un fenomen estrany i aliè i és totalment contrari a les tradicions i hàbits de la jurisprudència sunnita islàmica. 

Cal esmentar que la majoria de la població siriana és sunnita. El primer cas de matrimoni temporal va tenir lloc fa dos anys. Una noia de 16 anys del barri de Jorah es va casar amb un home afganès, membre de la facció Fatemiyoun, per 150.000 SYP amb un termini fix de cinc mesos. El pare de la noia era sunnita, però es va unir a les faccions recolzades per l'Iran i va transformar la seva fe en el xiisme per aconseguir alts càrrecs i diners addicionals. Hadla al-Atwan, de 50 anys, es nega a tornar a la seva ciutat natal a Abu Kamal perquè li preocupa que les seves filles es veurien obligades a casar-se d'acord amb les noves tradicions alienígenes imposades per les milícies recolzades per l'Iran sense cap supervisió. Al-Atwan es va desplaçar quan les milícies de l'Iran la van expulsar de casa seva situada a la zona de seguretat d'Abu Kamal. Al-Atwan va assenyalar que hi ha altres motius que la van empènyer a desplaçar-se. Va dir que tenia por que les seves filles fossin atretes a visitar els santuaris xiïtes i a dedicar-se a les tradicions xiïtes. Al-Atwan ha viscut a la ciutat de Sha'fa, a l'est de Deir ez-Zor. El seu marit va ser arrestat per milícies recolzades per l'Iran i encara es desconeix el seu destí. Al-Atwan viu amb les seves tres filles. La gran té 25 anys i la petita 17. També té dos fills més. "Tenia que els membres de la facció obliguessin una de les meves filles a casar-se temporalment, cosa que contradiu les nostres creences i normes".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada