dissabte, 26 de març del 2022

Un presoner kurd de 80 anys, condemnat "per intentar destruir la integritat territorial" mor de càncer a la presó turca
Abdo Baran, de 80 anys, que patia un càncer de còlon en fase terminal, va morir dijous a la província de Mardin, al sud-est de Turquia, després de negar-se l'alliberament de la presó per buscar el tractament adequat. La mort de Baran va ser anunciada a Twitter pel diputat del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, que va expressar indignació perquè el vell malalt no havia estat alliberat. "Això és completament inhumà!" Ell va dir. "No em queden paraules per dir.  Aquest ancià va morir emmanillat a les baranes del llit. Ha estat a la presó els últims 25 anys".

Baran havia estat a l'hospital durant els últims set mesos. Un hospital li va emetre un informe dient que no estava en condicions de tornar a la presó i que hauria de ser alliberat immediatament. Tanmateix, les autoritats penitenciaries estaven esperant que el Consell Turc de Medicina Forense (ATK) emetés un informe similar. Malgrat el pas dels tres mesos, l'ATK encara no havia emès cap informe en el moment de la mort de Baran. A mesura que ha augmentat el nombre de presos malalts que moren a la presó, han anat creixent els dubtes sobre la credibilitat i la independència del consistori, ja que la institució està adscrita al Ministeri de Justícia. En una declaració anterior, Gergerlioğlu havia instat a les autoritats a alliberar immediatament Baran, dient que podria morir aviat. Ha criticat l'ATK per haver tardat massa en emetre un informe i els ha acusat de no prendre's seriosament la situació.

Baran havia estat complint una cadena perpètua agreujada per intentar destruir la integritat territorial del país. Els activistes dels drets humans i els polítics de l'oposició han criticat sovint les autoritats per no alliberar presos greument malalts perquè puguin buscar el tractament adequat. Baran va ser el tercer pres polític que va morir de càncer en els primers tres mesos d'aquest any, juntament amb Yusuf Bekmezci, de 83 anys, i Nusret Muğla, de 84 anys.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada