dimecres, 14 d’octubre del 2015

EUA entrega 50 tones de munició a no se sap ben bé qui

El portaveu de l'operatiu militar nord-americà, el coronel Steve Barren ha confirmat l'entrega. "per via aèria, diumenge, al nord de Síria, de subministraments a forces locals contra-ISIL* per a que duguin a terme operacions contra l'ISIL. Aquest lliurament amb paracaigudes ha proveït de munició a grups àrabs sirians els dirigents dels quals han estat examinats pels Estats Units i han estat lluitant per expulsar l'ISIL del nord de Síria. Degut a motius de seguretat no donarem més detalls sobre els grups que han rebut aquests subministraments, o sobre l'equipament lliurat".

Fins aquí els fets. I a partir d'aquests les especulacions. Segons Reuters els receptors són l'Arab Syrian Coalition. No es sap res d'aquest grup excepte que el dia del lliurament es va presentar com una unió de grups àrabs que s'integrava en una coalició amb les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) kurdes anomenada SDF, Forces Democràtiques de Síria. Fox News ha especificat que "els kurds no foren receptors de les armes nord-americanes- només àrabs sirians". El fet que Turquia, aliat dels EUA, s'oposi a cap ajuda cap a les milícies d'autodefensa kurdes enforteix la probabilitat de que les armes fossin entregades a les forces kurdes però Washington no vulgui explicitar-ho. Al capdavall, el nord-oest de Síria totes les forces àrabs d'oposició són aliades a les milícies kurdes. Els EUA no han volgut donar detalls d'on han anat estat entregades les municions però s'especula amb la província d'al-Hasakah, controlada per les milícies kurdes YPJ i YPG.

La tercera opinió prové del propi Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD) l'ala política de les YPG/YPJ. Queda desmentit el que va afirmar el cap de l'operatiu antiterrorista del Kurdistan iraquià, Lahur Jangi Talabani. El dirigent kurd va assegurar que els EUA entregaran a l'oposició democràtica siriana 120 tones d'armament i munició. Finalment l'aviació nord-americana ha deixat només 50 tones, poc més del doble que a Kobanê. Han entregat 112 palets. Salih Muslim, co president del PYD ha confirmat que es tracta de 50 tones de munició. "Això és només el començament; més armes han de ser enviades". Segons Muslim els EUA els han lliurat a ells (PYD/YPG) les armes. "Nosaltres no atacarem a ningú, però ens defensarem contra aquells que ens ataquen", en resposta a les amenaces proferides pel primer ministre turc, Ahmet Davutoglu.

Muslim ha aclarit que no s'utilitzaran en cap altre lloc que no sigui a Rojava, o Kurdistan sirià, en resposta a les crítiques de Davotoglu de que les armes seran utilitzades contra Turquia o en alguns altres llocs. "Aquestes armes ens les han donat només a nosaltres sinó també als grups àrabs amb els que actuem junts. Les afirmacions són només una distorsió."

* Nom antic de l'Estat Islàmic, Islamic State of Iraq and the Levant.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada