dilluns, 26 d’octubre del 2015

Neixen les YJÊ

Yekinêyen Jinên Êzidxan (Unitats de Dones de la Terra Yezidi, YJÊ) és la nova milícia femenina del Kurdistan de l'Iraq formada per kurdes de confessió yezidi. La seva formalització s'ha produït després d'un debat assembleari aquest cap de setmana per part de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ)-Shengal.

De fet, les YPJ-S eren una facció yezidi de les YPJ però ara han decidit continuar com una formació separada, agermanada però independent de les YPJ del Kurdistan Sirià. Davant el salt organitzatiu de la milícia, les YJÊ no volen circumscriure's només a la muntanya de Shengal (al sud del Kurdistan de l'Iraq) sinó a tot l'Êzidxan (terra yezidi).

El 20 de març d'enguany es van crear les YPJ-S.
La primera unitat de combat de la milícia, formada per divuit milicianes, va adoptar el nom de Binevş Agal 'Berivan Cizre' (1.966-1.989). Aquesta voluntària va ser la primera yezidi que es va unir a les files guerrilleres del PKK. Ho va fer l'any 1.984 arribant des d'Alemanya on vivia. De fet fou una de les primeres organitzadores de les Unitats per l'Alliberament del Kurdistan (HRK) que el PKK havia creat el 1.982. La milícia Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal) serà la versió masculina de les YJÊ.
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada