dissabte, 10 d’octubre del 2015

L'atemptat més mortal de la història de Turquia: 97 morts

Mai, en la història turca, havien mort tantes persones en un atemptat. Fins ara el pitjor atemptat de les darreres dècades havia estat el de Suruç, amb 35 víctimes mortals. I la història turca, sobretot la recent, és plena d'atemptats de diferent signe; extrema dreta, esquerra revolucionària, moviment kurd i para policials. Els darrers atemptats a Turquia, però, tenen un clar signe i similituds. L'atac triple d'avui s'assembla molt a l'atemptat de Suruç, també contra l'esquerra turca que defensa els drets de la minoria kurda, que, mai, ha estat reivindicat per cap organització. També és similar al del 5 de juny, hi va haver un atemptat similar contra un míting electoral de l'HDP.

Hi ha diverses coincidències. Cap de les tres accions ha estat reivindicada, les tres han servit als interessos del govern islamista conservador de l'AKP. El primer va ser dos dies abans de les eleccions per aparèixer com alternativa al moviment kurd i representar l'estabilitat, escalfar els ànims que, Erdogan creu que el duran a la presidència eterna. Recep Tayyip Erdogan, president turc i cabdill de l'AKP, creu que la seva victòria electoral passa per augmentar la violència, crear una espiral on l'HDP no pugui desenvolupar política pacíficament i emergir com a sultà neo otomà front els "rebels" kurds. Així podem entendre el segon atemptat, el de Suruç, després de les eleccions. Va servir a l'AKP per obrir el conflicte armat contra el PKK deixant a l'HDP, moderat, atrapat entre les violències de l'estat i la de la guerrilla. Qui sortia reforçat? L'AKP. I el tercer, el d'avui, té el mateix signe i torna a reforçar un AKP que vol aparèixer com a pacificador d'un conflicte que alimenta, promou i del que vol obtenir vots a canvi de sang.

Més coincidències. En els tres han aparegut les mateixes restes de metralla, d'acer. En els tres casos els atacs es van realitzar amb impunitat policial, connivència o facilitats. En els tres casos la policia va reaccionar atacant les víctimes i entorpint l'arribada d'ambulàncies. Avui han estat els taxis d'Ankara els qui han salvat moltes vides. En els tres casos l'objectiu ha estat el mateix: l'HDP i l'esquerra turca laica no imperialista, la que no es doblega als deliris imperialistes d'Erdogan. La que creu en una Turquia democràtica i principis com els que van defensar dos dels fundadors, turcs, del PKK: "La revolució a Turquia passar per un Kurdistan lliure". Els turcs demòcrates, i la minoria turca com a objectiu d'atemptats impunes. Sense culpables, sense reivindicacions. Atemptats que passen en un país hiper militaritzat i on cada nit ens sorprèn un toc de queda a alguna població kurda.

Per tot plegat l'HDP apunta clarament a l'únic culpable de les matances: el govern turc de l'AKP. El co president de l'HDP, Selahattin Demirtaş, ha acusat l'estat d'estar al darrera dels atemptats i ha cancel·lat tot els actes electorals de la seva formació. El dirigent kurd ha afirmat: "L'estat turc és una organització mafiosa i s'ha convertit en un assassí en sèrie amb l'objectiu d'oprimir el poble". La co presidenta grup parlamentari de l'HDP, Pervin Buldan, ho ha dit també clarament : els responsables de l'atemptat són els qui dirigeixen el país, l'AKP fa política de sang

Els atemptats d'avui a Ankara, hores d'ara, segons el propi govern turc, han provocat 97 víctimes mortals: 62 persones han mort en el lloc dels fets, l'estació de tren. La resta han mort als tres hospitals. Hi ha 186 persones ferides segons el govern de l'AKP però l'associació de metges turcs (TTB) eleva a 105 les víctimes mortals.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada