diumenge, 20 de juliol del 2014

Dos anys de la revolució kurda a Síria

El 19 de juliol de 2.012 els kurds de Síria van iniciar el seu alliberament nacional. En el marc de la guerra civil siriana la milícia kurda va començar a controlar zones de Kobanê (Ayn al-Arab) aprofitant que l’exèrcit es retirava.

El dia 20 les Unitats de Defensa Popular (Yekîneyên Parastina Gel, YPG) alliberaven Efrin i Cinderes; el 21 Derik (al-Malikiyah) i Amuda, el 23 Tirbespi (Kahtaniyah), Tol Ziwan, Til Cihan i Girke Lege (Maabad) al al-Hasakah. L'exèrcit regular d'Assad es va fer fort a al-Qamishli. Políticament el procés el va liderar, in encara ho fa, el Partit de la Unió Democràtica (Partiya Yekîtiya Democrat, PYD).

Per a gestionar provisionalment la zona alliberada es va crear el High Council for Western Kurdistan o Kurdish Supreme Council amb 5KNC i 5 PYD; entre ells Ismail Hami (Yekiti), Nasreddin Ibrahim (KDPS-NI), Muhiddin Sheikh Ali (KDUPS).

El procés d'alliberament cap a l'autogestió s'ha desenvolupat en 3 fases: la primera fou el control de pobles i zones rurals per a passar a les ciutats. La segona va centrar-se en proveir serveis a la població des de l'autogestió i alçar institucions civils pròpies. A la tercera els kurds es van fer amb el control de les ciutats del Kurdistan sirià (a excepció d'al-Qamixli) incloent-hi els centres militars.

Les celebracions han mostrat l'immens suport que la revolució popular kurda té actualment.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada