dissabte, 26 de juliol del 2014

La Generalitat, pel dret a decidir dels kurds (però només els iraquians)

Acte de cinisme o bona voluntat? El Kurdistan, té dret a l'autodeterminació segons la Generalitat. Però només la part iraquiana. El secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat es va reunir dimecres 23 de juliol amb el representant a la península ibèrica del Govern Regional del Kurdistan de l'Iraq, Daban Shadala, i li va manifestar el suport del Govern en les demandes d'autodeterminació dels kurds meridionals.
El govern kurd d'Arbela argumenta que fa deu anys ja va renunciar reclamar la independència, i que ha col·laborat a fons en afavorir l'estabilitat del govern iraquià, amb seu a Bagdad. Però, ara, entén que la incapacitat manifesta de l'Estat iraquià per fer front al gihadisme ha estat la gota que ha fet vessar el got: abans de permetre que tot el territori iraquià esdevingui una república islamista, el Kurdistan té dret a emancipar-se i, així, de retruc, entén que pot beneficiar a la comunitat internacional.

Durant la reunió, "que va durar més d'una hora i es va dur a terme en un to cordial", asseguren des del Govern, el Govern català es va comprometre envers el dret kurd a decidir. però només pels kurds de l'Iraq. "El Govern de Catalunya considera que el futur polític dels kurds iraquians ha d'estar en mans dels mateixos kurds iraquians i de les seves institucions democràtiques, sempre mitjançant mecanismes legítims i democràtics", assegurà el departament d'Afers Exteriors català.


Es dóna la circumstància que el passat 10 de juliol el Parlament català va votar en contra del dret del Kurdistan a autodeterminar-se en una aparent contradicció amb la reunió amb Shadala. Caldria ser coherent en el reconeixement del dret a l'autodeterminació per a tots els pobles però especialment caldria aclarir com es pot donar suport a aquest dret per a uns kurds i no per d'altres. El contrari és jugar a estadista sense tenir cap idea d'Estat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada