diumenge, 27 de juliol del 2014

Visita de Salih Muslim a Catalunya


El proper dilluns 28 de juliol, Salih Muslim, co-president del Kurdistan Occidental (Síria), visitarà Catalunya amb l'objectiu d'explicar el procés democratitzador que s'està vivint als tres cantons kurds autoproclamats a Síria arrel de l'esclat de la guerra civil en aquell país.

En primer lloc farà una compareixença davant la comissió d'exteriors del Parlament. En segon lloc concedirà entrevistes amb els mitjans de comunicació catalans. Finalment assistirà a una trobada amb representants de la societat civil catalana per poder intercanviar impressions i solucionar dubtes sobre el procés polític que s'està vivint a Rojava (Kurdistan sirià), i els detalls de la situació a Kobanê, ja fa deu dies que es troba sota un setge duríssim de l'Estat Islàmic.

La trobada amb la societat civil serà a les 19:00 hores al Ciemen (Carrer Rocafort, 242 bis de Barcelona.

Salih Muslim Muhammad és el líder del Partit de la Unió Democràtica, un partit sirià afiliat al Partit dels Treballadors del Kurdistan. És també el coordinador de diputats del Comitè Nacional de Coordinació per el Canvi Democràtic. Es va començar a implicar en el moviment kurd durant la dècada dels 70 del segle XX quan estava estudiant enginyeria a la Universitat Tecnològica d'Istanbul i sota la influència de la lluita de Mustafa Barzani contra el govern de l'Iraq, el fracàs del qual el va esperonar a una actitud més activa. En acabar la universitat va treballar com a enginyer a l'Aràbia Saudita abans del seu retorn a Síria durant la dècada dels anys 90.

L'any 1998 es va afliar al Partit Democràtic del Kurdistan de Síria, la branca siriana del Partit Democràtic del Kurdistan. L'any 2003 el deixaria, desil·lusionat pel fracàs del partit en assolir els seus objectius, i s'uniria a la nova formació Partit de la Unió Democràtica (PYD) convertint-se en membre del seu Consell Executiu. L'any 2010 seria escollit cap del partit. Aquell mateix any, després que ell i la seva esposa fossin empresonats a Síria, fugiria a un camp de la Unió Patriòtica del Kurdistan (PUK) a l'Iraq. Tanmateix, en iniciar-se la revolta contra Baixar al-Àssad retornaria a Qamishli al març de 2011.

Durant una entrevista amb el periodista de BBC News Orla Guerin l'agost de 2012, afirmava que havia estat entrant i sortint de la presó anualment des de 2003 sota govern de Baixar al-Àssad.

Articles sobre Salih Muslim a Kurdiscat:

El 80 % dels rebels sirians són extremistes islamistes
Els partits kurds de Síria
Les YPG, milícia kurda de Síria

 

 

 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada