dijous, 3 de juliol del 2014

ISIS segresta yezidis i xabaks i en demana rescat

Un grup de fonamentalistes del moviment Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) ha segrestat 24 civils de confessió yezidi a la ciutat de Sinjar, prop de Mossul. Els yezidi són majoria en aquell enclau. Els segrestats són d'etnia kurda i religió yezidi i majoritàriament treballaven com a guàrdies de la frontera.

Els Yezidi són els seguidors de la religió anomenada yezidisme. És tracta d'un culte sincrètic que barreja les religions preislàmiques kurdes amb l'islam sufí. Ells mateixos s'anomenen Ezidi. L'origen del terme no és clar però provindria del persa Yazata (Déu) o bé del kurd Yezdan o Ezid termes per denominar Déu o manar.No hi ha xifres fiables de yezidis. Aquestes varien des dels 700.000 fins als 200.000 o 150.000 segons l'estudi de John Guest. La majoria dels yezidi viuen a l'Iraq, en especial a la regió de Mossul i Sindjar. Fora del Kurdistan els yezidi es concentren a la citada Alemanya i al Caucas. Concretament a Geòrgia, Armènia i Rússia.  Geòrgia va acollir milers de refugiats yezidis però els darrers anys els ha anat expulsant cap a Rússia. La majoria de kurds residents a Geòrgia i Armènia són de religió yezidi.

Les amenaces islamistes contra la minoria religiosa yezidi s'han acabat concretant. ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) va exigir als 60.000 yezidi de l'Iraq que marxessin del país o serien executats. L'ultimàtum tenia 24 hores. Un 80 % dels yezidi viuen a les ciutats de Bashika i Shangal, a la zona de Mossul. Això ha provocat que ja centenars de membres d'aquesta comunitat marxin de les seves cases. Unes 900 famílies així ho han fet marxant a la Regió Autònoma del Kurdistan on la influència islamista és menor. Mossul, tot i formar part del Kurdistan, va patir un greu procés d'arabització i actualment és una zona de clara majoria àrab que no forma part del Kurdistan autònom.

Els islamistes han demanat un milió dos-cents mil dòlars per alliberar els captius. La comunitat yezidi ha començat a recollir fons per alliberat-los i ha demanat al govern autònom kurd de l'Iraq que ajudi en l'esforç. Seria, però, poc congruent combatre a ISIS i finançar-lo al mateix temps. No ha estat un cas aïllat, ISIS va segrestar la mateixa setmana una vintena de kurds xabaks també a la zona de Mossul.

Els Xabaks (en anglès Shabakh) són una comunitat religiosa d'unes 60.000 persones; relacionada al mateix temps amb l'islamisme i el cristianisme. Shabakh significa interelacionat o entrellaçat. La seva llengua és el xabak. Una llengua turca amb molts elements del kurd, concretament del dialecte gorani, el persa i l'àrab. Aquest fet planteja el dubte de si són kurds. Els governs baaistes iraquians afirmaven que éren àrabs però ells mateixos qüestionaven: "Si som àrabs, perquè ens deporten i persegueixen com als kurds".

Sobre els Yezidi
Sobre els Xabaks

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada