dilluns, 21 de desembre del 2015

55.000 fotos mostren les salvatges tortures del règim d'Àssad
El seu nom en codi és César. En l'actualitat, viu a l'estat francès, amb la seva família i sota protecció.  era fotògraf per la policia militar a Damasc. Durant dos anys (2011-2013) va treballar prenent imatges dels morts a les presons del govern de Baixar al-Àssad. Va desertar i refugiar-se a Europa. El seu treball servirà per presentar el cas davant la Cort Penal Internacional.

Va treure de Síria al voltant de 55.000 documents gràfics que reflecteixen les tortures a què van estar sotmesos durant els últims anys aquells que s'han oposat al règim d'Al-Assad. Un règim torturador i dictatorial incomprensiblement defensat per part de l'esquerra europea com un heroi antiimperialista. El govern dels Àssad, un clan corrupte, mai va ser model social ni polític però defensar-lo davant d'aquestes evidències provoca certa repugnància. Unes imatges que són difícils de mirar per la seva crueltat. Són milers de cadàvers, amb senyals de tortura, que durant dos anys va fotografiar César, que prefereix preservar la seva veritable identitat. 

«No havia vist una cosa així. Abans de l'aixecament, el règim torturava per obtenir informació; ara els torturaven fins a matar-los. Vaig veure marques en els cossos de cremades fetes amb espelmes, estufes ... a la cara, els cabells. Alguns tenien profunds talls, els havien tirat els ulls, trencat les dents, marques de fuetades. Les ferides estaven plenes de pus, i es veien infectades després de molt temps sense tractar-les ».

César detalla com eren apilats els cadàvers i com se'ls identificava, "al principi pel nom després per un nombre. Havia de fotografiar sobre el sòl. De front, de costat, les cames, la cara, el pit, de cos sencer ... Formava part dels informes militars per arxivar la seva mort. Una informació que no havia de transcendir més enllà d'aquests murs. Els cossos anaven després a parar a una fossa comuna."

Molts dels torturats eren kurds. A la població kurda, el règim xenòfob d'Àssad els va negar el dret a la ciutadania, els va assassinar com als fets de Qamishlo de 2.004 i va reprimir tota la resistència kurda. Els militants kurds passaven per les presons sirianes, en alguns casos morien per les tortures. Alguns que van sobreviure avui són amb l'autonomia democràtica de Rojava. El propi PYD fou prohibit i gairebé desintegrat de forma brutal. Els seus membres van escapar a l'Iraq fins la revolta de 2.011.

El 7 d'octubre es publica a França 'Operació Cèsar, al cor de la màquina de la mort siriana', llibre que relata els dos anys que va treballar prenent imatges dels morts a les presons de Baixar al-Àssad. The Guardian n'ofereix un extracte. El març la seu de les Nacions Unides va acollir l'exposició Caesar Photos: Inside Syrian Authorities’ Prisons que recentment va arribar a Londres.

Cristina Torrent

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada